Pokloni za djecu bez roditeljskog staranja

djeca bjela 3

Uoči Nove godine, čelnici Opštine Bar tradicionalno organizuju prijem za djecu bez roditeljskog staranja.

Danas je djecu, a i članove hraniteljskih porodica u maniru pažljivog i ljabaznog domaćina dočekala potpredesdnica opštine Bar Tanja Spičanović koja im je uručila poklone.

Piše: Biljana Dabić

U prisustvu djece koje je sudbina uskratila roditeljske ljubavi, topline roditeljskog doma u prvim godinama života, jake emocije su neizostavne. Opuštajući atmosferu, Spičanović je pitala mališane –Znate li šta se radi u Opštini, a odrasliji u grupi od njih tridesetak u glas su odgovorili “Dijele pokloni”
Opština Bar zaista je jedna od rijetkih koja ne zaborava djecu bez roditeljskog staranja i
15 godina u kontinuitetu organizuje novogodišnji prijem za ove mališane na kome im daruju poklone .

djeca bjela 1

-Sa posebnom emocijom doživljavam ovaj susret, jer se radi o djeci koja su na početku života ostali bez onog što je najvažnije - roditeljskog oslonca i ljubavi. Sa druge strane, srećna sam što na njihovim vedrim i nasmijanim licima prepoznajem da su u hraniteljskim porodicama pronašla mir i toplinu koji im nadoknađuju tu vječitu prazninu i nedostajanje. Najmanje što mi možemo da uradimo jeste da , u skladu sa mogućnostima, brinemo o njima i ukažemo im mali gest pažnje i podrške, kazala je Spičanović
Spičanović je čestitala djeci Novu godinu i Božićne praznike, zatim dala koristan savjet da vrijedno uče i budu dobri đaci kako bi kad porastu bili nezavisni
-Obrazovanje je zlatni ključ slobode, istakla je potpredsednica Opštine Bar
"Ukoliko budete dobra i vaspitana djeca, koja su uspješna u školi, to će biti najveća nagrada i satisfakcija onima koji brinu o vama. Znanje i obrazovanje su, u skladu sa poznatom krilaticom, ključ uspjeha i slobode svakog čovjeka", naglasila je potpredsjednica Spičanović.
Nakon uručivanja poklona u Opštini Bar, druženje je nastavljeno zajedničkim ručkom u obližnjem restoranu i obilaskom grada.
Djeca koja su odrasla bez roditeljskog staranja i kad porastu često dolaze u Centar za socijalni rad i ne zaboravljaju da nisu bili “zaboravljeni” od zaposlenih u ovoj ustanovi. Danas ih je sve manje u institucijama, mnogo više u hraniteljskim porodicama

-Raduje činjenica da je na području Bara 35-oro djece bez roditeljskog staranja, od kojih je 34-oro pronašlo dom u hraniteljskim porodicama, a samo jedno je u Domu Mladost u Bijeloj. To potvrđuje da je projekat deinstitucionalizacije kod nas bio veoma uspješan, kazao je direktor Centra za socijalni rad Slobodan Đonović
On je najavio tradicionalno druženje i obilazak Ivanovih korita.

Crveni krst podržava svaku akciju koja ima humanitarni predznak.
-Kroz naš rad sa školama, između ostalog, uključujemo i ovu djecu u naše aktivnosti, podržavamo ih kroz socijalna davanja i edukativne radionice, kazala je Zorica Crnčević sekretarka barskog Crvenog krsta, koja je uptila poziv djeci da se pridruže Crvenom krstu, gdje mogu biti aktivni volonteri i na taj način dodatno osmisliti svoj život, družiti se i postati koristan član društva.

djeca bjela 2

Opšina Bar opredijelila je po 50 evra djeci bez roditeljskog staranja, uz novogodišnje pakete koji su kreirali učenici Srednje ekonomsko ugostiteljske škole.
Kompanija "Voli" podržala je humanitarnu aktivnost lokalne uprave donacijom "slatkih paketića”.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar