Osman Đokić: Preduzetnik treba da bude vizionar

Osman drugi 1

Restoran-picerija “Bjanka”, vlasništvo Đokić Group d.o.o iz Bara, dobitnik je Diplome sa zlatnom medaljom za visok kvalitet ugostiteljske usluge na 51. Međunarodnom sajmu turizma održanom početkom oktobra u Novom Sadu.

Lijep povod za razgovor sa Osmanom Đokićem, uglednim barskim privrednikom, poljoprivrednim proizvođačem, ugostiteljem, odbornikom u SO Bar, ocem sedmoro djece, zaljubljenikom u putovanja, osnivačem Đokić Group d.o.o...

Jedro: Na početku nekoliko riječi o preduzeću koje uspješno vodite već petnaest godina...

O.Đ.: Đokić Group d.o.o registrovali smo 2003. godine i brižljivo razvijali kao porodičan biznis prateći inovacije na tržištu, a na temeljima iskustva mog pokojnog oca u oblasti građevinarstva, još od 1970.g. kada je započeo rad u SR Njemačkoj. Građevinarstvo nam je osnovna djelatnost, a 2011. godine smo, šireći biznis i razvijajući porodično preduzetništvo, od Morskog dobra zakupili jedan, tada vrlo neugledan dio barske plaže, uredili ga i dvije godine držali u zakup pod imenom ,,Carska plaža". Nakon dvije godine, na barskom šetalištu otvorena je i picerija “Bjanka”, koja je dobitnik pomenute nagrade.

Jedro: Možete se pohvaliti i kao uspješan poljoprivredni proizvodjač, ni tu nije izostala nagrada....

O.Đ.: Bar je grad velikih mogućnosti, uključujući i oblast proizvodnje, a maslina je zaštitni znak ovog grada i podneblja. Vjerujem da preduzetnik treba da bude vizionar koji pokreće nove projekte, traži i otkriva mogućnosti, suočava se sa rizicima. Stoga sam kao vlasnik stotinjak stabala, u gajenju maslina prepoznao šansu i izazov za proširenje porodičnog biznisa. Preduzetnička inicijativa urodila je trećom nagradom za kvalitet maslinovog ulja na prošlogodišnjoj “Maslinijadi”. Ove godine, kao što je poznato, maslina nije rodila, pa nije ni bilo takmičenja u kategoriji kvaliteta maslinovog ulja. No, nadam se da ćemo do sljedeće godine u potpunosti urediti jedan novi zasad i prijaviti se za takmičenje u kategoriji ,,mladi zasad" na narednoj manifestaciji u Starom Baru.

Osman drugi 2

Jedro: Turizam i ugostiteljstvo - zadovoljstvo i strast...Tokom ljeta Barani i gosti su u prilici da u restoranu-piceriji “Bjanka” uživaju u gastronomskim specijalitetima koji su djelo ruku članova Vaše mnogobrojne porodice...

O.Đ.: Otac sam sedmoro djece koje od malena usmjeravam i vaspitavam na način da treba da budu pregaoci, da se istaknu znanjem i radom, da tragaju i izaberu profesiju koju vole, da budu samostalni i samopouzdani. Kulinarstvo je nešto u čemu su se, rekao bih, uspješno oprobali nekoliko godina unazad radeći upravo u piceriji “Bjanka”, koja nosi ime moje ćerke.

Jedro: Kažete da su svih sedmoro angažovani tokom ljetnih mjeseci?!

O.Đ.: Uglavnom. Najstarija kćerka Nina (koja je rođena i živi u Kanadi), iako je završila osnovne studije kao jedan od najboljih studenata na Univerzitetu u Torontu, dolazi i pomaže u skladu sa mogućnostima, s obzirom da je sada na specijalističkim studijama. Umjetnički duh u gastronomsku ponudu “Bjanke” unosi Nesla, koja u skorijem periodu treba da diplomira na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Bjanka je student gastronomije u Beogradu, a na njenom lavovskom entuzijazmu počiva i sama preduzetnička inicijativa u oblasti ugostiteljstva. Anisa je maturantkinja Ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru, uporna i ambiciozna, neko ko najviše vremena provodi u ,,Bjanki". Kasem - Kićo, pohađa Srednju građevinsku školu u Podgorici. Sa samo 11 godina je radio kao pizza majstor, dok je posljednjih godina angažovan na plažama koje smo zakupili. Ramo je takođe učenik Ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru i budući je ugostitelj. Amin, najmlađi i najambiciozniji, neko je kroz čije prstiće prođe najviše novca jer radi na kasi. Eto, ukratko sam vam opisao radne zadatke u okviru porodičnog biznisa u ugostiteljstvu i turizmu.

Osman drugi 6

Jedro: Pomenuli smo već plaže. Mnogi od nas su imali priliku da uživaju leškareći u sijenci suncobrana na “Carskoj” ali i na plaži u Čanju....

O.Đ.: Kao što sam pomenuo, prvi poduhvat je bila ,,Carska plaža".... U podzakupu smo imali još nekoliko gradskih plaža, dok posljednjih godina raspolažemo plažom u centralnom dijelu Biserne obale u Čanju.

Jedro: Volite putovanja, obišli ste više od 50 zemalja svijeta.... možete li izdvojiti pustolovinu koje se najradije sjetite?

O.Đ.: Istina je da volim putovanja, ona me ispunjavaju, opuštaju, omogućavaju da učim, spoznajem... Bilo da je riječ o zemljama “trećeg svijeta” ili razvijenim zemljama, vratim se obogaćen iskustvima, idejama, poštovanjem prema okruženju u kom sam boravio, a i u kom živim .... Neki od gradova koji su kod mene ostavili poseban utisak su: St. Petersburg, Venecija, Istanbul,...a od znamenitosti, to su: Machupicchu u Peruu, Ankor Wat u Kambodži, Veliki zid u Kini...

Jedro: Ono što, svakako, skreće pažnju svakom ko Vas sretne su upadljivi dezeni i šarenilo koje preferirate u odijevanju. Samo specifičan stil ili....?!

O.Đ.: Najveći “krivac” za to je moja ćerka Nesla, koja umjetničke ideje voli da pretoči u stil oblačenja svog oca. Ja to prihvatam, a i volim da se našalim, pa kažem da je određena ekscentričnost u oblačenju tipična za moj horoskopski znak – Vodolija.

Jedro: Odbornik ste SD-a u SO Bar a u predizbornom programu ove partije naglasak je bio na otvaranju novih radnih mjesta i razvoju Bara. Vjerujem da ćete se iz skupštinske klupe zalagati za ostvarivanje obećanog?!

O.Đ.: Čast mi je što sam direktan učesnik u odlučivanju o važnim pitanjima za grad i građane... U partiji kojoj pripadam zalažemo se za ubrzani ekonomski razvoj kroz infrastrukturne projekte. Konkretno, do februara 2019. godine biće kompletirana projektna dokumentacija za put Kamenički most – Dobra Voda, u planu je izgradnja puteva Bar – Virpazar preko Sutormana I Virpazar – Ostros a usvajanje Prostorno-planske dokumentacije za NP Skadarsko jezero uslovice razvoj jezerskog dijela nase opstine. Tokom svog mandata očekujem izgradnju najmanje dva hotelska kompleksa sa 4 i 5 zvjezdica u Baru (Sutomoru, Čanju...), već sljedeće godine imaćemo vrtić, a u skorijoj budućnosti i novu srednjoškolsku ustanovu. Izvjesna je i kupovina broda koji će ponovo povezati dvije obale linijom Bar-Bari...Sve će to doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i sveukupnom razvoju naše opštine – baš kao u izbornom sloganu!

Osman drugi 13

Jedro: Nagrada sa nedavno održanog Sajma turizma u Novom Sadu u pravim je rukama, vjerujem da će ih biti još. Kako ste reagovali na vijest da ste jedan od dobitnika vrijednog priznanja u biznisu koji nije vezan za Vašu osnovnu djelatnost?

O.Đ.: Nisam ni znao da smo u konkurenciji za nagrade, takav je i način bodovanja, ne obavještavaju vas da će vas obići i bodovati. No, kasnije sam saznao da su, između ostalih, u komisiji za dodjelu nagrada bili i profesori odsjeka za gastronomiju Visoke hotelijerske škole iz Beograda. Svrha njihovog dolaska u ,,Bjanku" bila je kontrola studenata koji kod nas obavljaju ljetnju praksu, jer škola sa ,,Đokić group" ima ugovor o angažovanju studenata svakog ljeta. To je, moram priznati, izuzetno značajno kad je riječ o kvalitetu usluge našeg restorana. Nagradu je primila Bjanka kao neko ko je dao veliki doprinos dobijanju ovog međunarodnog priznanja.

Nagrada sa Međunarodnog sajma turizma u rukama je porodice Đokić čiji primjer treba slijediti, jer porodično preduzetništvo u turbulentnom vremenu u kom živimo podstiče predanost i poslu i porodici, zahtijeva pouzdanost, razmišljanje na duži vremenski period i nadasve stvara osjećaj pripadnosti i ponosa. A sve to želimo našim mladim naraštajima.

{galerija}info/2018/12/osman{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar