Poslednjih šest i po godina nije zabilježen slučaj bjesnila

lija

U Crnoj Gori od marta 2012. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja.

Ovo je potvrdila, PR Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Irena Kovačević.

Piše: Biljana Dabić

PR Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kaže da je obaviještena od strane inspektora da je veterinarska ambulanta u Baru tokom današnjeg dana radila na slučaju uginule lisice, te da će shodno procedurama, lisica u srijedu biti dostavljena na analizu u Specijalističku veterinarsku laboratoriju u Podgorici.

-Očekujemo da će rezultati analize potvrditi da nije riječ o bjesnilu, s obzirom da od marta 2012. godine u Crnoj Gori nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja u Crnoj Gori, kazala je Kovačević.

Podsjećamo, navodi Kovačević, da ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, već duži niz godina sprovodi aktivnu politiku u cilju spriječavanja pojave i iskorjenjivanja bjesnila, kroz programe: prevencije bjesnila domaćih životinja i mjera za blagovremeno otkrivanje i suzbijanje pojave bjesnila - vakcinacija pasa i mačaka protiv bjesnila; prevencije i suzbijanja bjesnila kod lisica i drugih divljih životinja oralnom vakcinacijom

-Dugoročni cilj je u potpunosti iskorijeniti ovu bolest u Crnoj Gori i dobiti status zemlje slobodne od bjesnila, iskorjenivanje bjesnila je i cilj svih evropskih zemalja da bi do 2020. godine čitav kontinent bio slobodan od bjesnila. Zahvaljujući ovome, od marta 2012. godine nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, zaključila je PR Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Irena Kovačević

paskuci

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar