Kod djece dijabetes u porastu

UCESNICI Kampa sa dr Kalinic fot B.Djpg 1

Crna Gora je u grupi zemalja sa većim rizikom za tip 1 dijabetesa, od većine evropskih zemalja.

Piše: Biljana Dabić

Stopa rasta dijabetesa tip 1 u Crnoj Gori poslednjih 20 godina je 4,2 %.što je veće od evropskog nivoa koji je za tip 1 3,5 -4,5% . Ovo su podaci koje je saopštila Prof dr Mira Samardžić, pedijatar-endokrinolog Kliničkog centra CG, na 7. edukativnom Kampu za osobe sa dijabetesom koji je nedavno završen u Baru.
Na pitanje Novosti, zbog čega je Crna Gora je u grupi zemalja sa većim rizikom za tip 1 dijabetesa, dr Samardžić kaže da za konkretan odgovor predstoje i potrebna su ekološka, genetska, imunološka istraživanja.

Prema riječima dr Samaržić, u Crnoj Gori ima oko 250 djece ( do 18 godina) sa dijabetesom tip 1.

Fond za zdravstveno osiguranje CG je pogotovo u poslednje dvije godine prepoznao značaj preventive kad su osobe sa dijabetesom u pitanju.

- Mi trenutno imao od 20 djece na insulinskim pumpama (koje su na pozitivnoj listi Fonda od prije godinu ipo). Potrebna je dinamika uključivanja djece na insulinske pumpe. Ne očekuje se da sva djeca budu na insulinskim pumpama, to nije slučaj ni u Švedskoj. Od prilike u Evropi je oko 30 % djece na insulinskim pumpama. Imamo i djecu koja ne žele da idu na insulinske pumpe. U naredne dvije godine trebali bi dostići evropsku dinamiku i da uvedemo za oko 60 djece insulinske pumpe. Doktor procjenjuje koji je pacijent za insulinske pumpe- to su mali kompjuteri sa kojim treba da se rukuje, kaže dr Samardžić.

Dijabetes je stanje s kojim može da se doživi duboka starost ukoliko je osoba edukovana i pridržava se preporuka ljekara i zdravih stilova života. U suprotnom komplikacije od dijabetesa su četvrti uzročnik smrtnosti u svijetu.

Procjenjuje se da oko 8 % populacije ima dijabetes što bi značilo u Crnoj Gori približno oko 50 000 stanovnika (TIP 1 I TIP 2) koliko Bar sa okolinom stanovnika.
Da bi se izbjegle, ili u krajnjem odložile komplikacije od dijabetes a potrebna je edukacija. Jedini Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom održava se u Baru.

Tokom 7. Edukativnog kapma održano je 30 –tak radionica, u kojima su interaktivna predavanja imali oko 25 ljekara specijalista – endokrinologa, kardiologa, nefrologa, neurologa... iz Crne Gore i Srbije, a na radionicama su sem učesnika Kampa mogli prisustvovati svi zainteresovani.

Do sada je edukaciju u Kampovima u Baru prošlo oko 200 osoba sa dijabetesom tip 1 iz Crne Gore i zemalja okruženja. Osnivač Kapa u Baru za osobe sa dijabetesom je dr Valentina Kalinć internista-endokrinolog Opšte bolnice Bar.

Dr Kalinić je osnivač NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug, koja je organizator Edukativnog kampa uz podršku sponzora, prevashodno farmaceutskih kuća i privrednih subjekata iz Bara

Petodnevni 7. Edukativni Kapm u Baru održan je u hotelu Sidro, trajao je do 12.septembra i svi učesnici od strane organizatora imali su obezbjeđen smještaj na bazi punog pansiona.

Kamp u Baru od prvog dana ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes i Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Bar, a poslednje dvije godine podršku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jefto Eraković neurolog je jedan od predavača na edukativnom kampu za osobe sa dijabetesom.

"Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom u Baru je sjajan primjer kako trebaju sve sredine u Crnoj Gori da reaguju prema dijabetičarima. U prilici sam da godinama prisustvujem Kampu u Baru, dam podršku dr Kalinić koja na jedan organizovan način okuplja i struku, i osobe sa dijabetesom. Mislim da je razmjena iskustava na taj način odlična i daje najbolje rezultate u rješavanju problema i pacijenata i struke u budićim koracima", kazao je dr Jefto Eraković neurolog ističući da je cilj Kampa prevencija, edukacija, a i predavanja o liječenju komplikacija.

Dr Eraković učesnicima Kampa je govorio o neurološkim komplikacijama dijabetesa melitusa „dijabetesna polineuropaltija“ koja pogađa većinu osoba sa dijabetesom.

{galerija}info/2018/9/dijebetes{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar