Dva sindikata ne isključuju generalni štrajk u Crnoj Gori

p2

Dva sindikata, Savez sindikata CG i Unija slobodnih sindikata CG pokrenuće peticiju za raspisivanje državnog referenduma, ako se ne usvoji zajednički predlog o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

PIŠE: Biljana DABIĆ

Potrebno je 10 odsto punoljetnih građana da potpiše peticiju, a ukoliko crnogorski parlament ne podrži inicijativu za raspisivanje referenduma, čelnici dva sindikata ne isključuju generalni štrajk u Crno Gori.

To je saopšteno u Baru, na tribini pod nazivom “Za dostojanstveno treće doba” u zajedničkoj kampanji Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), povodom Nacrta izmjena i dopuna Zakona PIO.

Nakon tribine u Baru dva sindikata će definisati zahtjeve i proslijediti ih nadležnom ministarstvu.

Iz Ministarstva su ranije naveli da se izmjene i dopune Zakona o PIO predlažu u cilju obezbjeđenja stabilnosti i održivosti penzijskog sistema, veće pravednosti i adekvatnosti penzijskih davanja.

Ovo je 17 izmjena Zakona od 2003.godine kada su počele reforme sitema PIO i do sada sve su bile u pravcu dodatnog smanjenja prava odnosno pooštravanje uslova za sticanje penzije.

Dva sindikata imaju četiri ključna zahtjeva.

Prvi zahtjev je da 40 godina radnog staža ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne proširuje sa kumulativnim uslovom 65 godina života, a drugi zahtev je da se smanji starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina za žene i muškarce.

Argumenti sindikata za ove zahtjeve su da veliki broj nezaposlenih (oko 40 hiljada) posebno mladih, i trend “odliva mozgova” zahtijevaju htino otvaranje novih radnih mjesta i brže oslobađanje postojećih radnih mjesta.

Osim toga, sve manje zaposlenih može da ostvari punu starosnu penziju po ovom osnovu

Druga dva ključna zahtjeva jeste da osnovica za obračun penzije čini prosjek zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina i da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, odnosno da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina radnog staža ne može bit manja od 55 odsto prosječne zarade.

Trenutno u Crnoj Gori 2/3 penzionera imaju penziju do 300 evra. Iz oba sindikata naglašavaju da je ta penzija neprihvaljiva imajući u vidu troškove života, cijene potrošačke korpe.

{galerija}info/2018/9/penzio{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar