Bar može biti kulturna prijestonica Crne Gore

bbreditelj

Kandidat za odbornika na listi Biram Bar, Milija Šćepanović, oglasio se saopštenjem za javnost. Prenosimo ga integralno:

"Kada vas pozovu prijatelji i daju vam šansu da date ideje kako da se uradi nešto u našem gradu na kulturnom polju – vi to, naravno, ne možete nikako da odbijete. Ja zato i kažem: nisam ušao u politiku – pridružio sam se, kao i mnogi, svojim prijateljima. Razlog je jednostavan – vidim da oni žele da podignu kulturni život u Baru na jedan novi, viši nivo.

Kandidat za odbornika na listi Biram Bar, Milija Šćepanović, diplomirani reditelj kaže: "Mi smo kulturni program liste Biram Bar bazirali na dvije tačke. Prva je osnivanje TV Bar u okviru Radio Bara. Još 1904. godine sa brda Volujica kod Bara krenuo je prvi radio signal. I dan danas se to brdo koristi za distribuciju radio i tv signala".

"Mislim da je skandalozno da Bar, kao jedan od najvećih gradova u CG, nema svoju lokalnu televiziju. Ako lokalnu televiziju mogu da imaju Tivat, Bijelo Polje, Berane, pa čak i Tuzi, opravdano je pitanje- zašto Bar nema", dodaje Šćepanović i nastavlja: "Dosta davno je na zgradi Radio Bara postavljena tabla Televizija Bar. Kako je koja nova garnitura dolazila u opštinu, jedna od prvih stvari koje je uradila bila je da mene, kao do nedavno jedinog reditelja sa akademijom, pozove da priča o projektu TV Bar. I dalje od tog razgovora se nije odmaklo nikada".

-A onda me je, tu skoro, moj dobri prijatelj Cakan pozvao i rekao: Šćepo hoćemo li da pravimo konačno tu televiziju u Baru? Ja sam rekao: hoćemo. I mi ćemo, ako budemo imali dovoljno glasova na izborima 27. maja, to i napraviti-istakao je Milija Šćepanović.

Šćepanović dodaje da je drugi problem koji se mora riješiti - Kulturni centar Bar. "Infrastruktura KC Bar je toliko bogata da joj može pozavidjeti i Kulturni centar Beograda. Direktorka KC Budva mi je jednom prilikom rekla da, kada bi oni imala tu infrastrukturu koju ima Bar, Grad teatar bio najmanje na nivou Bitefa".

-Skandalozno je da mi ne možemo da pogledamo film u Baru, da nemamo pozorište. Pored takve infrastrukture, Bar bi mogao da ima treće profesionalno pozorište u Crnoj Gori.

"Stalno me pitaju: odakle pare, a ja kažem da to nisu u pitanju milioni eura. Zašto nema koncerata kada imamo predivnu otvorenu i zatvorenu salu? Uz malo rekonstrukcije, sa minimalnim sredstvima, ali uz veliku volju, želju i rad mogli bi da postanemo kulturna prijestonica Crne Gore".

"Uz ove dvije stvari –osnivanje televizije i reorganizaciju KC Bar, mogli bi za godinu dana da potpuno promijenimo kulturnu politiku Bara i sliku koju pokazujemo o sebi. Ovo što mi pričamo nije politika – ovo odgovara i poziciji i opoziciji, jer svi mi živimo u Baru", naglašava Šćepanović.

-Kada ovo uradimo, moramo da vratimo i projekte koji su nekada postojali, a danas više ne postoje u Baru. Tu prije svega mislimo na televizijski festival, koji se prvo održavao kao TV festival nesvrstanih zemalja u našem gradu. Zalagaćemo se i za osnivanje filmskog festivala u Baru koji će se baviti dokumentarnim i kratkometražnim filmom. Za ove potrebe mora da se renovira amfiteatar kulturnog centra koji je sada van funkcije. Na kraju bi pokrenuli i projekat organizacije pozorišnog festivala, jer tako nešto ne postoji u Crnoj Gori.

-Sve ovo što predlažemo nije nešto što odnosi novac – ovi projekti će donijeti i nova radna mjesta i novac u Bar. Bar bi na ovaj način proširio svoju turističku ponudu, a mnogi hoteli bi popunili svoje kapacitete tokom cijele godine. O nematerijalnom dobitku od imidza grada Bara kao nove kulturne prijestonice Crne Gore ne treba, čini mi se, trošiti riječi- zaključio je Milija Šćepanović".

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar