mmil

Glavni imam barski i predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Muidin ef. Milaimi uputio je danas islamskim vjernicima ramazansku poruku  da je u mjesecu Ramazanu počelo objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla.


"Ramazan je mjesec blagoslova, sreće i napretka. S njim dolazi sigurnost od vatre i svjetlo koje sija noću kao i danju. U njemu je Lejletu-l-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Dane njegove postimo, a noći mu u ibadetu provodimo. On vrata džennetska otvara, džehennemska zatvara, a šejtani su u njemu sputani. Kad postimo, srca bogobojaznošću punimo, jer cilj i rezultat posta je upravo bogobojaznost. Posteći snažimo naše duše i osposobljavamo ih da nad prohtjevima i strastima zavladaju i pod kontrolu ih stavljaju kako bismo od grijeha daleko bili.
Mjesec Ramazan je prilika vjernicima da posebno povedu računa o jačanju međuljudskih odnosa, te da se nastoji što više pomagati jedni drugima , ukras jednog muslimana i muslimanke jeste pomoći bratu, sestri, komšiji, prijatelju.
Ono o čemu takođe moramo povesti računa, bez obzira na sve ono što smo u proteklom periodu prošli, a možemo slobodno kazati da takvih iskušenja ima i danas, jeste graditi i obnavljati povjerenje sa našim komšijama različitih vjerskih opredjeljenja. Upravo ono što nas posebno krasi je taj naš odnos potvrđen istorijskim činjenicama i našim današnjim odnosom. Naravno, uz uvažavanje svih vrijednosti u različitostima, nadamo se da ćemo se i mi u svemu tome prepoznati. Živjeti u različitosti ne znači i asimilirati se nego živjeti sa svim svojim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim i vjerskim.
Uz ramazanske čestitke upućujem Allahu, dž.š. dovu da predstojeće mubarek ramazanske dane provedemo u istinskom ibadetu, dobrom zdravlju i međusobnom uvažavanju"- stoji u poruci koju je danas islamskim vjernicima uputio Glavni imam barski i predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Muidin ef. Milaimi.

ViM BANER

Jedro 320x250 

AD Marina Logo

baneb reklama

 baneb jedro

  optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje turističke sezone na području opštine Bar, kojim...
Više u kategorijama: Info  More  Obale  Sport  

baneb reklama

 baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

 

 

 

 

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti