Dr Srzentić otvorio Festival dječijeg teatra

preds 2018 02

Bar je po jedanaesti put domaćin Festivala dječjeg teatra “Čedo Dragović”, koji se održava u organizaciji istoimene NVO, uz podršku Kulturnog centra Bar i Ministarstva prosvjete. Pokrovitelji su Opština Bar i Vlada Crne Gore.

Ove godine festival je okupio 465 učesnika, a u pratećem kulturno-umjetničkom programu 182.

Dobrodošlicu im je poželio predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić. “Želim da vaše pozorišne predstave budu uspješne i u to ne sumnjam, jer u sebi nosite iskreni dar i poriv prema pozorištu. Želim da se istovremeno lijepo družite, a Opština Bar će uvijek podržavati ovakve susrete. Čini nam čast što smo u prilici da budemo sa vama i da vam pomognemo”, kazao je dr Zoran Srzentić, koji je istakao da 204 pozorišne predstave, igrane na daskama barskog Doma kulture, predstavljaju veliko blago i za mnogo veće pozorišne sredine.

“Iz Bara je na festivalu igrano 68 predstava. Pozorišni amaterizam i zaljubljenost u pozorište inicirao je Čedo Dragović kojeg se sjećam sa posebnim pijetetom i osjećam veliko poštovanje za njegov rad i doprinos našem gradu u ovom domenu umjetničkog stvaralaštva”,naglasio je čelni čovjek barske opštine dr Zoran Srzentić.

Učenici OŠ “Vlado Milić” iz Podgorice izvešće predstavu “Kraljevski festival”, za koju su se dugo i predano pripremali i, kako su nam kazali, očekuju nagradu.

“Sigurna sam da ćemo biti uspješni i osvojiti neku od nagrada. Veoma sam zadovoljan kako smo uradili predstavu i očekujem uspjeh”, kazali su glumci ove predstave NatašaPejović i Lazar Pejović, koji je istakao da ga je pozorište osvojilo i da namjerava i dalje da se bavi ovom umjetnošću.

Njihova profesorica Danijela Vasilijev Begzić iznenađena je kreativnošću djece. “Učenici su dali veliki doprinos u uobličavanju naše predstave, sami su osmislili kostime i niz detalja. Muziku je uradila profesorica Ana Klepić. Festival za nas znači mnogo, jer doazimo iz manje, prigradske škole iz Podgorice. Zato je za nas i naše učenike ovo velika satisfakcija”, kazala je profesorica Begzić.

Djeca su oduševljena što imaju priliku da pokažu svoje glumačko umjeće na ovakvom festivalu, potvrdila je i profesorica crnogorskog jezika i književnosti Lidija Banović, iz škole “Maksim Gorki” u Podgorici, koja je otkrila kako je nastala njihova predstava.

“Na časovima smo slušali i analizirali čuvenu radio dramu Duška Radovića i djeca su od samog početka pokazala interesovanje i poželjela da glume. Prikazali smo je prvi put u decembru našim đacima-prvacima kao novogodišnji poklon. Kanije smo je dorađivali, unosili nove elemente, jer redovno vrijedno vježbamo. Glumci su učenici odjeljenja VI-6 i oni su prvenstveno dobri drugari, pa onda veliki glumci. Već su uspjeli da svoju predstavu prikažu u humanitarne svrhe kako bi pomogli svojim drugarima”, kazala je profesorica Lidija Banović.

Direktor festivala mr Miodrag Banović podsjetio je da je za dosadašnjih 10 godina trajanja festivala izvedeno 204 predstava sa 3.600 učesnika. Cilj je bio popularisanje pozorišne umjetnosti kod najmlađih učenika, koji su, otkrio nam je ovaj festival, zaista pokazali izuzetnu kreativnost i talenat.

“Festival prikazuje veliko bogatstvo umjetničkog stvaralaštva u Crnoj Gori, jer osim predstava imamo i bogati prateći kulturno-umjetnički program. Počeo je 2007. godine kao dio dječjeg festivala ‘Četiri godišnja doba’, koji se održavao od 1999. do 2005. godine”,kazao je Banović.

On je istakao da će NVO Teatar “Čedo Dragović” pokrenuti inicijativu kod Ministarstva prosvjete o uvođenju pozorišta kao fakultativnog predmeta u crnogorskim školama, a predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić obećao je opremanje i rekonstrukciju barskog Doma kulture.

“Time ćemo stvoriti bolje uslove za održavanje ovog značajnog festivala, ali i brojnih drugih kulturnih događaja”, zaključio je gradonačelnik Srzentić.

cedo dragovic 2018 01

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar