Pripravnost zbog poplava!

nivo jeyera

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju,najavio je da će područje Crne Gore zahvatiti ekstremne vremenske neprilike, zbog kojih će doći do povećanja nivoa vode u Skadarskom jezeru, kao i mogućih problema na svim bujičnim vodotocima na teritoriji Opštine Bar.

Najave, a i situacija na terenu su povod okupljanja Tima za upravljanje u vanrednim situacijama opštine Bar, u petak ujutro. Opštinske službe i Služba zaštite i spašavanja, sve službe i preduzeća biće pripravni u narednim danima.

-Zbog navedenog, moguće je plavljenje određenog broja prijezerskih naselja. U slučaju značajnijeg povećanja nivoa vode i ugrožavanja lokalnog stanovništva i stambenih objekata, biće sprovedena evakuacija. Moli se stanovništvo na ugroženom području da sarađuju sa nadležnim organima i preduzmu sve mjere kako bi se pripremili za eventualne poplave, mjere u toku neposredne opasnosti, za vrijeme i nakon poplava, bilo da se nalaze u objektu ili van objekta, navodi se u zvaničnom sapštenju Tima.

Posebnu pažnju treba obratiti za pripreme u slučaju isključenja električne energije i prohodnost komunikacija, radi olakšavanja posla nadležnim službama.
Kako savjetuju iz Tima -Građani tokom ovog perioda mogu kontaktirati dežurne službe na brojevima Policija - 122, Služba zaštite i spašavanja – Vatrogasno -123, Hitna pomoć – 124, Operativni call centar za vanredne situacije – 112 i Operativni centar Uprave pomorske sigurnosti- 129. Vezano za probleme sa električnom energijom, građani mogu sa se obrate call centru CEDIS-a na broj 030/312-835 ili 067/250-239.

-U zonama pored rijeke Bojane, predviđa se ozbiljno pogoršanje situacije i s tim u vezi se pozivaju svi građani koji žive u tim zonama da uklone pokretnu imovinu i stoku na mjestima na kojima se mogu izbjegnuti bilo kakve materijalne i nematerijalne štete. U slučaju potrebe, Opština Ulcinj će preduzeti neophodne mjere za eventualnu evakuaciju građana iz pogođenih zona, sve u cilju očuvanja ljudskih života i maksimalno smanjiti eventualne štete, naveli su u saopštenju Tima za upravljanje u vanrednim situacijama

Iz Tima pozivaju građane koji su u mogućnosti da lično ili sa nekim specijalnim mašinama da se jave Opštinskim službama u budu pripravni

Na sastanku Tima za upravljanje u vanrednim situacijama Opštine Bar održanom jutros u 9 časova, na inicijativu Direktorata za vanredne situacije prisustvovali su svi relevantni članovi Tima - predstavnici lokalnih subjekata, službi i preduzeća koji mogu dati svoj doprinos tokom aktuelne situacije, preciznije tokom eventualnih poplava, a vezano za aktuelnu hidrometeorološku situaciju i predstojeće pogoršanje vremenskih prilika i povećanje nivoa vodostaja na Skadarskom jezeru.

U ime rukovodioca Tima predsjednika dr. Zorana Srzentića, sastankom je presjedavao glavni administrator Zoran Radojičić.

Načelnica PJ Bar Direktorata za vanredne situacije mr. Pera Pavlica Dragišić upoznala je prisutne sa situacijom na terenu, prognozama Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, kao i sa mogućim posljedicama na teritoriji Opštine Bar, sa akcentom na Skadarsko jezero i priobalno područje. Imajući u vidu iskustva iz poplava 2010. godine i zakonske obaveze svih nadležnih subjekata, predstavila je trenutnu situaciju i iznijela informacije sa sastanka koji je održan juče u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje je zasijedao Operativni štab za zaštitu i spašavanje.

Takođe je predočila prisutnima neophodne mjere i aktivnosti koje su subjekti zaštite i spašavanja obavezni sprovesti u slučaju neposredne prijetnje od rizika s akcentom na povećanje interventne spremnosti.

VD komandira Službe zaštite Darko Vidaković upoznao je prisutne sa do sada preduzetim mjerama i aktivnostima Službe zaštite Bar, sa raspoloživim kapacitetima i sa potrebama u slučaju sprovođenja evakuacije.

Svi prisutni članovi Tima uzeli su učešća u diskusiji, upoznali prisutne o sopstvenim raspoloživim resursima i izrazili maksimalnu spremnost za sprovođenje svih neophodnih mjera zaštite i spašavanja u narednim danima, u skladu sa svojom osnovnom djelatnošću, zakonskim obavezama i razvojem situacije.
Nakon svih izlaganja, sugestija i prijedloga, na satanku Tima zaključeno je sljedeće:

1. Tim za vanredne situacije opštine Bar, u saradnji sa Službom zaštite Bar i Direktoratom za vanredne situacije- PJ Bar i Operativno komunikacioni centar- OKC 112 konstantno prate situaciju , prikupljaju informacije sa terena, obavještavaju stanovništvo i nadležne subjekte za zaštitu i spašavanje.
2. Tim za vanredne situacije opštine Bar pripremio je Saopštenje za stanovništvo na ugroženom području koje će biti emitovano na lokalnom javnom servisu. U saopštenju će poseban akcenat stavljen na postupanje stanovništva na ugroženom području prije i za vrijeme poplava, kao i u slučaju sprovođenja evakuacije.
3. U slučaju potrebe sprovođenja evakuacije ugroženog stanovništva, za istu je nadležna Služba zaštite Bar, a pomoć će joj obezbijediti svi ostali subjekti zaštite i spašavanja.
4. Lokalna javna preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalne djelatnosti u obavezi su da, u najkraćem roku, dostave Službi zaštite Bar pregled raspoloživih resursa i da izvršavaju sve poslove i zadatke iz svoje nadležnosti shodno situaciji.
5. Komunalna policija Bar preduzima sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti, obilazi kritične pozicije na ugroženom području, notira probleme i dostavlja podatke nadležnim službama, kako bi iste pristupile otklanjanju problema, po prioritetima.
6. Centar bezbjednosti Bar odgovoran za održavanje javnog reda i mira na ugroženom području, regulisanje saobraćaja i sve ostale zadatke iz svoje nadležnosti, shodno situaciji na terenu.
7. Luka Bar stavila je na raspolaganje resurse Vatrogasne jedinice Luke.
8. Uprava pomorske sigirnosti stavila je na raspolaganje dva sopstvena plovna sredstva, u slučaju potrebe za vršenjem evakuacije.
9. Elektrodistribucija Bar prati situaciju i preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti. U slučaju potrebe, zbog povećanja nivoa vode na jezeru, vršiće se isključenja električne energije.
10. Dom zdravlja Bar je spreman za moguće aktivnosti na ugroženom području, ima Ambulantu u Ostrosu sa sanitetskim vozilom i Ambulantu u Virpazaru, a HES je spremna za praćenje epidemiološke situacije na ugroženom području.
11. OO Crveni Krst Bar preduzeće sve mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonskim obavezama i sopstvenom evidencijom ugroženih porodica na području ugroženom od poplava.
12. Određeni su koordinatori za oblast Crmnice i Krajine kao i koordinator za eventualno izvršenje evakuacije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar