YC „Jug“ pomogao u restauraciji „Arhiepiskopske palate“!

filmski 7

Radovi na završetku restauracije i konzervacije Arhiepiskopske palate u Starom gradu Baru poprimaju onaj „dramatični“ dio projekta koji je morao da uključi najteže oblike transporta veoma teških elemenata za izradu glavnog portala.

Zahvaljujući dobrotvornom učešću firme YC „Jug“, Milutina Miša Durutovića, unutar grada je ubačeno preko dvije tone arhitektonskih elemenata od čistog mermera. Riječ je o rekonstrukciji jednog od najvećih crkvenih portala srednjeg vijeka u Crnoj Gori, visine 4.20 metara i širine 2.20 metara, koji je sastavljen od nekoliko elemenata i čija je ukupna težina prelazi četiri i po tone.

Uz pomoć mehanizacije koju je Durutoviećeva firma dovezla pred „Velika vrata“ grada, uspjeli smo da ubacimo nekoliko elemenata portala koji nikako nisu mogli da se transportuju na drugi način, bez „biblijskih scena“ koja do sada nisu viđena u Starom gradu. Veliki kran je svojom „rukom“ spustio u milimetar, svaki komad velikog portala koji će vrlo brzo biti ugrađen na zapadnoj strani crkve. Inače, da potsjetimo, dva sjeverna portala su već završena, a radi se i na završetku gotičkih monofora (prozora) što će konačno biti kraj obnove ovog zdanja.

Kulturni centar Bar je ovim radovima započeo finalizaciju projekta restaurcije ove izuzetno važne građevine, koja je imala nekoliko faza od srednjeg vijeka, kada je to bila velika jednobrodna crkva(14. vijek), preko arhiepiskpskog dvora (15-16. vijek) do profane zgrade iz 17-18. vijeka. Na osnovu primarnih sredstava koja su dobijena od Ministarstva kulture Crne Gore završetak objekta je na vidiku, jer je do sada naveći problem bio kako transportovati teške mermerne blokove pred pročelje palate i uzidati ih u istu.

Ovaj dobrotvorni učinak je prvi takav u istoriji konzervatorsko-restauratorskih radova u gradu, i najbolji je primjer da ipak postoje ljudi koji će bez ikakvog interesa pomoći gradu kako bi se očuvali najznačajniji spomenici našeg istorijskog graditeljstva. Istovremeneo, Milutin Mišo Durutović nam je ustupio i traktor za prevoz rasutog i drugog tereta koji će nam biti prijeko potreban za restauraciju crkve Svete Katarine, koja počinje u martu mjesecu. Takođe radi se i na obnovi venecijanskog komunalnog bunara, a u pripremi su i drugi projekti. Nadamo se da će nam i drugi dobrotvori pomoći, jer, uveliko, nakon 30 godina, radimo na restauraciji nečega što je duša ovog grada-Stari grad Bar

Inače, arhiepskopska palata je zamišljena kao budući „Arheološki muzej grada Bara“, jedini takav u Crnoj Gori- uz Budvu, i jedan od rijetkih u regionu. Time,dobili bi jednu od najvećih srednjovjekovnih i novovjekovnih (osmanskih) postavki na prostoru EX YU, a Kulturni centar bi se svrstao u red onih malobrojnih gradova koji imaju sve epohe bivstvovanja jednog područja na jednom mjestu, pa čak i one koji sežu od prvih osvita ljudske civilizacije- kazao je za „Jedro“ arheolog Mladen Zagarčanin, rukovodioc arheoloških i arhitektonskih radova.

{galerija}info/2018/2/kastelo{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar