4i

Aktiv profesora italijanskog jezika Opštine Bar koji broji 7 članova iz pet barskih osnovnih škola i ove godine nastavio je sa organizovanjem međuškolskog takmičenja učenika IX razreda iz italijanskog jezika.

Ovo je treća godina da se održava ova vrsta takmičenja sa ciljem razvijanja ljubavi učenika prema ovom jeziku, motivisanja učenika kao i dobre pripreme pred Državno takmičenje koje će biti održano krajem februara u Podgorici.

Domaćin trećeg međuškolskog takmičenja učenika IX razreda iz italijanskog jezika bila je OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, dana 09. 02. 2018. godine.Na takmičenju su učestvovali učenici iz više barskih osnovnih škola u kojima se izučava italijanski kao drugi strani jezik. Prvo mjesto je osvojila Amina Bahović, učenica OŠ “Anto Đedović” (mentor Ivana Marković), druga je bila učenica OŠ “Blažov Jokov Orlandić” Miljana Drobnjak (mentor Milica Milošević Franićević), a treće mjesto, takođe učenik OŠ “Blažo Jokov Orlandić” Ermin Čengič (mentor Milica Milošević Franićević).

Test za takmičenje je sastavljala profesorica Jadranka Marković – OŠ “Srbija” , a testove je pregledala tročlana komisija u sastavu: Jadranka Marković OŠ “Srbija”, Lidija Ivanković OŠ “Anto Đedović” i Suzana Perazić OŠ “Jugoslavija “ koje ove godine nisu imale svoje takmičare pa su sve propozicije ispoštovane. Test je po težini bio na nivou onih koji se daju na Državnom takmičenju.

Treće međuškolsko takmičenje iz italijanskog jezika finansijski su podržale OŠ “Mrkojevići”- Pečurice, OŠ “Blažo Jokov Orlandić “, OŠ “Anto Đedović i firme“T3 DENTAL”, AD “BARSKA PLOVIDBA” kao i jedan anoniman donator. Prikupljena su veoma značajna sredstva koja su iskorištena za obezbjeđivanje nagrada najuspješnijim učenicima na ovom takmičenju. Pored veoma vrijednih novčanih nagrada za sva tri mjesta, najuspješniji učenici su dobili diplome koje je izradio Nikola Stojanovići, literature na italijanskom jeziku koje je i ovegodine obezbijedio Educational centre Montenegro iz Podgorice, a cvjećara“Orhideja” je obezbijedila cvijeće za najuspješnije učenice.

Predsjednica Aktiva profesorica Mersiha Oručević - OŠ ”Mrkojevići” Pečurice uručila je i zahvalnice svima koji su podržali ovogodišnje takmičenje.