Poreska stopa nepromjenjena, čeka se procjena Monstata

dron

U tekućoj godini za legalne objekte na teritoriji opštine Bar porez na nepokretnost mogao bi ostati na prošlogodišnjem nivou pošto su poreske stope nepromjenjene, i za rezidente i nerezidente. Ipak, treba sačekati kraj februara i konačnu MONSTAT–ovu procjenu tržišne vrijednosti nekretnina u Baru.

PIŠE: Biljana Dabić

U poreskoj bazi Opštine Bar u ovom trenutku ima 20.082 objekata za stanovanje i 14.607 sekundarnih objekata.Rezidenata ima 15.395, a nerezidenata 13.372. Prema podacima Katastra u barskoj opštini ima oko 5.300 objekata koji nemaju građevinsku dozvolu.

Prije 14 godina, Uprava loklanih prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti naplatila je 400 hiljada evra, a na kraju 2017. naplaćeno je preko 6 000 000 evra što je, kako su istakli u opštini Bar, više od planiranog.

Plan naplate poreza na nepokretnost za 2018.godinu je 6,3 miliona evra.

Predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić kaže da je do drastičnog uvećanje naplate poreza na nepokretnosti za period od 14 godina, dovelo proširivanje baze podataka na način što je evidencija poreskih obveznika ažurirana.

-Vrši se svakodnevo unošenje novih obveznika koji su evidentirani u Katastru nepokretnosti obzirom da je ovaj organ preko LAN MREŽE uspostavljene sa Upravom za nekretnine PJ Bar imao uvid u katastarske podatke do prije dvije godine. Sprovođenje rješenja katastra na način što se ažurira baza poreskih obveznika sa poreskom bazom, sprovođenjem postupka prinudne naplate za sve neizmirene dospjele obaveze, obezbjeđenjem poreskog potraživanja putem zasnivanja založnog prava-hipoteke na nepokretnosti poreskog obveznika, kazao je Srzentić dodajući da su građane informisali saopštenjima za javnost i pozivali poreske obveznike da izmire svoja dugvanja, kao i obavještenjima o preduzimanju postupka prinudne naplate neizmirenih dospjelih obaveza.

Prema riječima Srzentića bilo je i promjena na licu mjesta uz važeću dokumentaciju.

-Svakako, jedan predan rad svih zaposlenih, bez barijera, sa nesebičnom pomoći i davanjem pravne pomoći. Takođe, lokalni poreski inspektori su pregledom terena povećali ukupnu kvadratutu u poreskoj bazi, a postoje mogućnosti povećanja i u narednom period, kaže predsednik opštine Bar i ističe: ”Drastičnog povećanje poreskih stopa nije bilo, dok je bilo povećanje prosječne tržišne vrijednosti nepokretnosti”

Zavod za statistiku Crne Gore za svaku poresku godinu dostavlja podatake o prosječnoj tržišnoj cijeni m2 novoizgrađenog stamebenog objekat u Opštini Bar, koji su neophodni radi utvrđivanja poreza na nepokretnosti.Zavod za statistiku Crne Gore-Monstat objavi podatak o prosječnoj tržišnoj cijeni m2 novoizgrađenog stambenog objekta za opštinu Bar, i ista je osnovica za oporezivanje za tu poresku godinu.

HIPOTEKE NA NEKRETNINE ZBOG NEIZMIRENOG POREZA NA NEPOKRETNOST

Oko 11 hiljada rješenja za Porez na nepokretnost nije uručeno, zbog čega je u opštinskoj kasi po ovom osnovu manje oko million eva.

-Ukoliko vlasnici nekretnina na adresu poštom nisu dobili rješenja, dostavljanje se vrši javnim obavještenjem - pismeno na internet stranici javnpravnog organa, portalu elektronske uprave, oglasnoj tabli Uprave. Svi poreski obveznici se pozivaju putem saopštenja za javnost, putem obavještenja istaknutih na sajtu Opštine da svakodnevno u periodu od 8.30 do 14h mogu doću i Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Bar, na šalteru Uprave , kao i kancelarijama. Od velike je važnosti saradnja poreskog obveznika sa poreskim organom i blagovremeno podnošenje svih promjena. U savkom mometu dobiće kopije rješenja, finasijsku karticu i sva potrebna upustva, objašnjavaju u opštini Bar.

Ukoliko poreski obveznik ne plaća porez na nepokretnost da li će na njegovu nekretninu biti upisana hipoteka?

-Ukoliko poreski obveznik ne izmiri svoju poresku obavezu, Uprava lokalnih javnih prihoda, pokreće postupak prinudne naplate poreza na nepokretnosti, koje poreski obveznik, nije platio po izvršnim rješenjima ovog organa. Ako poreski obveznik obaveze ne uplati u ostavljenom roku, poreski organ će izvršiti obezbjedjivanje poreskog potraživanja putem zasnivanja založnog prava na imovini poreskog obveznika (založnog prava na pokretnoj imovini i hipoteke na nepokretnoj imovini.), kazao je Srzentić.

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar