Vršnjačko nasilje

seushshs 3 

Tema radionice u sklopu projekta “Da nasilje bude u krizi”.

seushshs 2
U JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar održana radionica pod nazivom “ Vršnjačko nasilje” koju je realizovala diplomirana psihološkinja Dijana Milošević iz Podgorice, čiji stručni angažman je prepoznat u oblasti socijalne i dječije zaštite.
Radionica je realizovana u sklopu projekta “Da nasilje bude u krizi”, kojeg sprovodi NVO ,,Sistem” sa partnerskom organizacijom Internacionalna policijska organizacija (IPO) Crne Gore iz Bara, i kojeg podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.
Na samom početku, okupljene srednjoškolce u školskoj biblioteci, ispred prisutnih članica svog tima, pozdravila je izvršna direktorica NVO “Sistem” Neda Radović i izvršni direktor IPO Momčilo Šćekić.
Projekat je usmjeren ka djeci i mladima uzrasta od 13 do 18. godini koji su u riziku vršnjačkog nasilja i od nasilja u porodici. Shodno okolnosti da je njegova glavna aktivnost usmjerena prema psihološko-savjetodavnoj pomoći adolescentima, kao i da se ona ostvaruje kroz saradnju sa pedagoško-psihološkim službama srednjih škola, radionici su prisustvovali budući vršnjački edukatori. Dvadeset učenika prvog i drugog razreda upoznato je sa oblicima vršnjačkog nasilja i načinima pružanja podrške žrtvama nasilja. Načelno su opisani modeli saradnje vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno psihološko-pedagoškim službi u srednjim školama sa strukovnim organizacijama, centrima za socijalni rad i policijskim službenicima.
Psihološkinja Milošević je tokom interakcije sa učenicima analizirala nekoliko vizuelno-tekstualnih priloga u kojima su bili uočljivi ili opisani određeni oblici nasilja, dok je apostrofirala značaj pružanja podrške žrtvi kroz razne komunikacione vidove.

seushshs 4
Radionice i predavanja u okviru ovog projekta sprovode licencirani stručnjaci socijalne i dječije zaštite koji posjeduju sertifikate o savladanom programu stručnog usavršavanja “Zdravi stilovi života u osnovnoj i srednjoj školi”, dok su za naredni period predviđeni paneli sa učenicima i roditeljim, saopštio je Koordinator aktivnosti prof. Neđeljko Đurović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar