Potvrdjeno obolijevanja od malih boginja...

dz br mr

Dom zdravlja Bar oglasio se saopštenjem povodom prvog slučaja obolijevanja od malih boginja.

“Dana 28.03.2024. godine od strane laboratorije Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrđen je prvi slučaj obolijevanja od malih boginja, kod djeteta sa mjestom prebivališta u opštini Bar. Radi se o djetetu starosti osam godina koje nije vakcinisano nijednom dozom vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR).

Nakon dobijanja potvrde o izolaciji uzročnika malih boginja, Odsjek za epidemiologiju Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bar je shodno Vodiču za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila, intenzivno preduzima neophodne korake kako bi se sprječilo masovnije širenje bolesti (epidemiološko ispitivanje, pojačan epidemiološki nadzor, aktivno istraživanje slučajeva, prikupljanje kliničkih uzoraka za potvrdno testiranje namorbile, istraživanje i obrada kontakata, imunizaciju osjetljivih kontakata, izolaciju slučajeva).

Epidemiološkim ispitivanjem je utvrđeno da je dijete u periodu inkubacije boravilo u zemlji iz okruženja u kojoj je aktuelna epidemija malih boginja.

Pojačanim epidemiološkim nadzorom biće obuhvaćeni svi identifikovani kontakti sa posebnim akcentom na osobe osjetljive na infekciju (osobe bez validnih laboratorijskih podataka o ranije preležanoj prorodnoj infekciji morbilima; osobe bez podataka o imunizaciji kojima bi dokazali da su uredno vakcinisani protiv morbila u skladu sa uzrastom i važećim kalendarom imunizacija; osobe bez serooloških dokaza o postojanju imuniteta – IgG antitijela na morbile).

Male boginje (Morbilli) predstavljaju jednu od najkontagioznijih bolesti gdje je stopa sekundarnog javljanja veća od 90% među izloženim i osjetljivijim pojedincima (9-10 osjetljivih osoba oboli kada se nalazi u bliskom kontaktu sa oboljelima). Najčešće se javlja u vidu manjih ili većih epidemija.

To je virusno oboljenje iz grupe visoko zaraznih osipnih groznica koje karakteriše makulopapulozna ospa po tijelu.

Uzročnik malih boginja je virus iz familije Paramyksoviridae. Širi se vrlo lako sa inficiranih naosjetljive osobe, najčešće putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja, kijanja, glasnog govora ili direktnim kontaktom sa sekretom inficiranih osoba.

Prvi simptomi bolesti se javljaju najčešće u periodu od 7-21 dan nakon kontakta sa inficiranom osobom. U početku, bolest liči na prehladu sa curenjem nosa, povišenom tjelesnom temperaturom (često preko 39°C), konjuktivitisom, kašljanjem i malaksalošću. Makulopapulozna ospa obično prvo počinje na licu, iza ušiju a zatim se širi po cijelom tijelu.

Zaraznost traje četiri dana prije pojave ospe i četiri dana poslije izbijanja ospe.

Pored uobičajene kliničke slike, infekcija virusom malih boginja izaziva opštu slabost organizma praćenu padom imuniteta kod inficiranih usljed čega se mogu javiti komplikacije. Najčešće komplikacije su upale gornjih i donjih disajnih puteva, upale uha ali su moguće i najteže komplikacije kao što je upala mozga-encefalitis.

Najbolji način zaštite od obolijevanja je vakcinacija. Vakcina se daje zajedno sa vakcinom protiv zaušaka i rubeole. Za adekvatnu zaštitu koja podrazumijeva dugotrajan imunitet, neophodne su dvije doze vakcine. Prva doza se daje djeci sa navršenih 12 mjeseci starosti, a druga prilikom polaska u školu.

Na teritoriji opštine Bar od ukupno registrovanih 3190 djece rođenih od 01.01.2017. do31.08.2022. godine čija dob je prispjela za vakcinaciju prvom dozom MMR vakcine, vakcinisano je 51,07% djece, odnosno njih 1629, što je niže od republičkog prosjeka koji iznosi 63,96% što svakako nije dovoljno da bi se prevenirala moguća epidemija zaraznih bolesti od kojih vakcina štiti a koji bi trebao biti preko 95%.

Obuhvat vakcinacijom prvom dozom MMR vakcine po godištima je sledeći: za djecu rođenu2017. godine je 73,86% odnosno vakcinisano je 472 djece, za djecu rođenu 2018. godine 65,22% odnosno vakcinisano je 390 djece, za djecu rođenu 2019. godine 58,5% odnosno vakcinisano je 334 djece, za djecu rođenu 2020. godine 45,7% odnosno vakcinisano je 250 djece, za djecu rođenu 2021. godine 28,89% odnosno vakcinisano je 141 dijete, za djecu rođenu 2022. godine12% odnosno 42 djece.

Dakle, nevakcinisano prvom dozom MMR vakcine u pretškolskom uzrastu je 1561 dijete, odnosno 48,93%.

Na teritoriji opštine Bar od ukupno registrovanih 639 djece rođenih od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine čija dob je prispjela za vakcinaciju drugom dozom MMR vakcine (ovo je prva generacija prispjela za drugu dozu MMR vakcine), vakcinisano je 52,58% djece, odnosno njih 336, što je niže od republičkog prosjeka koji iznosi 62,93%.

Dakle, nevakcinisano drugom dozom MMR vakcine u ovom uzrastu je 303 djece, odnosno47,42%. Osim niskog obuhvata vakcinacijom MMR vakcinom problem je i pravovremenost vakcinacije koja podrazumijeva vakcinaciju od 12 do navršenih 15 mjeseci života djeteta.

Pad u obuhvatu imunizacije MMR vakcinom u Baru je zabilježen još od 2013. godine do kadase obuhvat kretao oko 90 %.

Imajući u vidu navedeno i činjenicu da je u našem gradu registrovan prvi slučaj obolijevanja od malih boginja, pozivamo sve građane, posebno roditelje, da vakcinišu svoju djecu prema preporučenom rasporedu imunizacije (sva djeca koja kasne sa vakcinacijom, moraju što prije nadoknaditi propuštene doze), da redovno prate svoje i zdravstveno stanje djece, kao i da se pridržavaju higijenskih mjera za prevenciju respiratornih infekcija”, poručuju iz barskog Doma zdravlja.
Izvor: Barinfo

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar