“Priče iz Srebrenice” u Podgorici

seus sreb 2 

Otvorena multimedijalna izložba u IDC-Podgorica.

Učenici JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar posjetili su multimedijalnu izložbu pod nazivom „Priče iz Srebrenice“ koja je priređena u prostorijama Informaciono-dokumentarnog centra (IDC) u Podgorici.

Nakon pozdravnih riječi Programskog direktora Građanske alijanse Milana Radovića, ukazano je da izložba organizovana u saradnji sa njenim priređivačem Memorijalnim Centrom Srebrenica-Potočari i da je ovo njeno prvo predstavljanje van granica Republike Bosne Hercegovine.

seus sreb 1

Nakon uvodnog obraćanja zainteresovanim srednjoškolcima, koordinatora projekta Vaskrsije Klačar je tokom svog polusatnog predavanja podsjetila na važnost njegovanja kulture sjećanja kao sredstva za suočavanje sa prošlošću i izgradnju bolje budućnosti.

U nastavku posjete maturanti SEUŠ Bar bili su u mogućnosti da kroz vizuelizovanu kombinaciju i predmeta i riječi sagledaju svu egzistencijalnu borbu preživjelih. Traume kod očevidaca ovog tragičnog događaja i danas su veoma uočljive.

Izložbeni materijal koji je prikupljan tokom proteklih pet godina i koji obuhvata više ličnih predmeta žrtava genocida, istaknut je uz tekstualne prikaze i citate stradalih, kao i uz snimljena sjećanja preživjelih svjedoka. Ovaj koncept prezentovanja činjenica, kao i njegovo podsjećanja na posljedice mržnje i netolerantnosti, otkriva nam na sebi svojstven način ljudsku patnju najbrutalnijeg zločina u Evropi poslije II svjetskog rata. Stradalnicima iz Potočara, kojima je pored života bio oduziman i identitet, ovakvim muzeološkim prikazom vraćeno je i postojanje i dat glas koji će opominjati buduće generacije.

„Priče iz Srebrenice“ predstavljaju sastavni dio projekta „Kultura sjećanja za svjetliju budućnost“ koji je podržan kroz regionalni program „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“ i koji je finansiran od strane Evropske unije u Crnoj Gori.

Ovaj umjetnički prikaz suočavanja sa prošlošću ukazuje na nužnost razvoja regionalne saradnje, na neophodnost podizanja svijesti mladih o opasnostima govora mržnje i negativnom uticaju medija, kao i konačno ustanovljavanje mehanizama za institucionalno pamćenje. Jedino objektivna sagledavanja svih naših tranzicionih sukoba mogu usloviti nastanak rješenje za otklanjanja naših višedenijska neslaganja.

Organizator posjete bio je prof. Neđeljko Đurović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar