Održana Spičanska noć

spiččč 1

Tradicionalna manifestacija „Spičanska noć“ održana je sinoć do kasnih sati na šetalištu u Sutomoru.

Završni pečat na ovogodišnje ljetnje manifestacije u barskoj opštini sinoć je, na najljepši način dala „Spičanska noć“. Više hiljada posjetilaca okupilo se u Sutomoru, kako bi ispratilo ovu tradicionalnu manifestaciju, a prema riječima organizatora, ovogodišnja je bila najbrojnija.

Veče je započeto defileom mažoretki iz plesnog kluba „Habanera“ i članova FA „Rumija“ kojeg je pratio Gradski orkestar „Đenovići“, a na čelu kolone našle su se djevojčice i djevojke obučene u spičansku nošnju. Uvod u ovu posebnu manifestaciju bio je desetominutni vatromet, a okupljeni su imali priliku i da pogledaju kratki dokumentarni film posvećen žuki, čija je premijera izostala na „Večeri žuke“ zbog nepovoljnih vremenskih uslova. 

Osim etno bazara, na kojem su bili predstavljeni razni proizvodi – od meda, vina, predmeta od maslinovog drveta, potom raznih ručnih radova, po tradiciji, na štandovima su se našla najpoznatija spičanska jela – stufada, lokumi, roštule, japraci, priganice, tespište… koje su posjetioci mogli besplatno da degustiraju. 

Bila je ovo i posebno emotivna noć, posvećena mladoj majki, profesorici Mileni Lukšić Đurović, koja se hrabro bori sa tumorom. Sav prihod od prodatih proizvoda sa štanda NVU Spičana „Nehaj“ izdvojen je za njeno liječenje, a pored toga, tu je bila i kutija za pomoć.

U ime Nevladinog udruženja Spičana „Nehaj“ goste je pozdravio potpredsjednik Brano Vukčević.

„Spičanska noć za nas nije samo turistička priredba zabavnog karaktera, već je i jedan od segmenata u očuvanju i promovisanju kulturne baštine i prirodnih ljepota Spiča, grada Bara i Crne Gore. Nadamo se da ćete ponijeti sa sobom lijepe uspomene, koje će vas i naredne godine dovesti u naš lijepi gradić Sutomore i spičanski kraj“, poručio je Vukčević. 

Muzički dio programa, tradicionalno, otvorio je poznati crnogorski pjevač izvorne muzike Zdravko Đuranović pjesmom o Spiču, koja je postala himna i zaštitni znak manifestacije. Osim nje, publika je uživala i u mnogim drugim, prepoznatljivim pjesmama. Đuranović na ovoj manifestaciji nastupa od samog početka.

„Uvijek sam počastvovan pozivom, zato što iza ove tradicionalne i vrlo uspješne manifestacije stoje prije svega dobri ljudi, koji sve ovo rade srcem. Svake godine vlada dobra energija. Bio sam na svakoj večeri do sad. Ovo je divno, tradicionalno veče, izuzetno predstavljanje Sutomora, Spiča i Crne Gore. Želim im samo da ovu tradiciju nastave, da se ne prekida, da uvijek imaju dobre i interesantne goste, kao i do sad. Ko god ovdje noćas nije došao, mislim da je propustio mnogo“, iskren je bio Đuranović. 

Nakon njega, uz prepoznatljive zvuke i vokale, sjajnu energiju i provod na sceni pružio je „Akademia bend“. Koncert su započeli svojom pjesmom „Čekajući XXII vijek“, izvodeći zatim najpoznatije rok hitove, kojima su doslovno hipnotisali publiku. 

„Mi smo tu tri godine. Uvijek je dobro raspoloženje i dobra organizacija, ljudi nas vole i dočekuju. Ovom prilikom bih htio da se zahvalim Sutomoranima, zbog kojih se osjećamo domaćinski. Bila je ovo još jedna dobra svirka, možda čak i najbolja do sad“, kazao je Božidar Gagović.

„Na svirkama uvijek damo sve od sebe. Ljeto je bilo jako uspješno, mnogo smo svirali, nakon ovoga imamo još par svirki i to je zvanična odjava od ljetnje sezone“, istakao je Gagović koji je otkrio i da 19. septembra izlazi novi spot za pjesmu „Eh noći, noći“, a da 2. oktobra obilježavaju 15 godina „Akademie“. 

Nakon odlične uvertire najpoznatijeg barskog sastava, uslijedio je zaista sjajan koncert legendarne rok grupe „Crvena jabuka“. Žera je na početku pozdravio publiku u Sutomoru, a nastup su započeli pjesmom „S tvojih usana“ iz 1986. godine. Tokom dvoipočasovnog koncerta ređali su se neki od njihovih najvećih hitova „Ne govori više“, „Bježi kišo s prozora“, „Volio bih da si tu“, „Dirlija“, „Tugo, nesrećo“, „Ima nešto od srca do srca“, „Zovu nas ulice“, „Sviđa mi se ova stvar“, „Gdje ljubav počinje“… Pored svojih, izveli su Indexovu „Bacila je sve niz rijeku“, ali i mix italijanske partizanske pjesme „Bella Ciao“, sa njihovom „Moje najmilije“.

Publika je tokom cijelog koncerta, pjevala zajedno sa Sarajlijama, a posebno je interesantno bilo što su se na jednom mjestu našle sve generacije – od tinejdžera, do onih znatno starijih.

„Zaista sam prijatno iznenađen. Bilo je prekrasno, lijepa atmosfera gdje je puno generacija na jednom mjestu, što je zaista pozitivno u ovim glupim, šugavim vremenima. More je ispred nas, a ljubav u zraku, to je najljepše“, kazao je nakon koncerta Dražen Žerić Žera. 

Nije krio zadovoljstvo što je sa publikom stvorena odlična komunikacija.

„Mi radimo pjesme iz duše. Volim da one rade ono za šta su i pravljene – da nasmiju, ali i da probude i tužne i srećne emocije. Ljudima fali taj ventil, izgubili smo totalno jedan dio društvenog života koji se zove kultura, ovo danas što se vidi u medijima nije kultura, već nešto sasvim drugo, a ljudima nedostaje. Kada radiš ovo što ja radim, sve je isto kao u fudbalu. Svi znaju biti pametni prije i poslije utakmice, ali valja utakmicu voditi. Ovo traje 40 godina i ako je ovako, kada imaš sve te generacije na koncertu, onda znaš da nisi pogriješio ni u čemu“, zadovoljno je kazao Žera. 

Spičanskoj večeri prisustvovala je i potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović. Ona je istakla da su veliki broj posjetilaca, kako mještana, tako i gostiju i pozitivne impresije, najbolji pokazatelj da su organizatori Spičanske noći i ove godine bili na visini zadatka.

„Manifestacija koju su obilježili muzika, igra, tradicionalni kulinarski specijaliteti i posebno gostoprimstvo domaćina, opravdala je sva očekivanja. Ponosna sam što je Opština Bar u prilici da podrži ovakve događaje i na taj način pruži doprinos ogromnom trudu i entuzijazmu organizatora, predvođenih prije svega Mjesnom zajednicom Spič-Sutomore, potom Udruženjem Spičana ’Nehaj’, kao i svih mještana koji su svojim idejama i zalaganjem doprinijeli da imamo jedan zaista upečatljiv događaj. Značaj Spičanske noći je višestruk – njome se afirmiše i čuva bogato kulturno i identitetsko nasljeđe spičanskog kraja, a ujedno i obogaćuje turistička ponuda u funkciji produženja turističke sezone“, podvukla je Spičanović. 

Ona je kazala i to da dobre namjere organizatora i bogat programski sadržaj nije uspjelo da zasijeni čak ni to što je lokacija na kojoj se održava manifestacija u potpuno neadekvatnom stanju, „kakvo zaista ne priliči jednom turističkom mjestu“.

„Napori Opštine Bar usmjereni su na njeno trajno uređenje i izgradnju trga sa zelenim površinama i rekreativnom zonom, za što je iz lokalnog budžeta opredijeljen dio sredstava, dok ostatak finansiraju Vlada Crne Gore i Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom, u čijoj je to i nadležnosti. Imajući u vidu da je sproveden izvođački tender, nadam se da ćemo sljedeću Spičansku noć upriličiti u mnogo ljepšem i adekvatnijem okruženju“, poručila je Spičanović.
Izvor: Barinfo/Darija Jelić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar