Preminula slikarka Hajdana Zlatović

Hajdana Zlatovic 

Juče je u Baru preminula Hajdana Zlatović, rođ. Krcunović, poznata društveno politčka radnica  i  slikarka sa nizom izložbi u Crnoj Gori, Kanadi, SAD i Hrvatskoj.

Rođena je usred Drugog svjetskog rata, 28. oktobra 1942. na Pristanu, gdje je živjela sa ocem Vladom, majkom Milevom, sestrom Radom i bratom Ivicom.

Hajdana je završila Gimnaziju u Beogradu, a 1964. Višu pomorsku školu u Kotoru, gdje je upoznala budućeg muža Luiđija Zlatovića, čija je porodica iz Pule došla u Boku. Okončala je 1972. Ekonomski fakultet, a isti obrazovni put (Viša pomorska, kasnije Ekonomski fakultet) imao je i njen suprug. 

Čitav radni vijek je provela na odgovornim pozicijama u “Prekookeanskoj plovidbi” Bar, najprije kao šef devizne službe, pa kao finansijski direktor i savjetnik za finansije. Vodila je finansije firme za vrijeme sankcija u kancelarijama na Malti, a bila je i dio posade na unajmljenom trajektu “Regina Elena”.

Nakon penzionisanja, 1999. godine, posvetila se slikarstvu i porodici, i prešla da živi kod kćerke Luize, arhitektice u Kanadi. Hajdana je potom završila studije slikarstva, diplomiravši na Emily Carr University of Art+Design u Vankuveru. Slikala je u ulju i akriliku, ali joj je akvarel bio omiljen. U svom studiju organizovala je slikarske radionice za male grupe početnika. 

Bila je učesnica niza kolektivnih izložbi u Crnoj Gori, Kanadi, SAD i Hrvatskoj, njena djela su u privatnim kolekcijama širom Evrope i Sjeverne Amerike., a najznačajniju samostalnu izložbu slika “Italian Inspirations” organizovao joj je italijanski centar “Leonardo da Vinci” marta 2012. godine u Viktoriji, glavnom gradu Britanske Kolumbije, Kanada. Bila je aktivna članica Udruženja Crnogoraca Britanske Kolumbije.

Sahrana Hajdane Zlatović biće upriličena na mjesnom groblju Sveti Andrija – Brca, 21. avgusta u 16 časova.
Ž.M.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar