Devastirano korito rijeke Morače

kupe pjeska

Na potezu SDT...

Kompanije “Montenegro petrol”, “Bemax”, “Cijevna komerc” i “Beton Montenegro” pričinile su značajnu devastaciju prirodnih vrijednosti u koritu rijeke Morače.

To su utvrdili u Agenciji za zaštitu životne sredine, a osim kompanijama, sva dokumentacija dostavljena je Specijalnom državnom tužilaštvu, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, ali i nadležnim inspekcijama.

Agencija je utvrdila da je šteta nastala kršenjem zakona i profesionalnih standarda, po pitanju iskopavanja šljunka, gdje se nije smjelo ići ispod kote 10 metara nadmorske visine koja je utvrđena kao referentna, na osnovu zaključka Ekspertskog tima za sagledavanje i predlaganje odgovarajućih mjera u cilju zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, a sve kako bi se zaštitio vodoizvorišni sloj gline koji se nalazi ispod sedimenata šljunka i pijeska.

Konstatovano je i da se pričinjena šteta ogleda i po pitanju hidromorfoloških promjena i da su radnje kompanije imale značajan negativan uticaj na ekološki i hemijski status, kao i ekološki potencijal vode kako samog toka Morače, tako i vodoizvorišta.
Izvor: Vijesti

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar