Vijesti iz Luke Bar AD

lučki

CEI okuplja za istim stolom predstavnike 17 zemalja .

Predstavnik kompanije “Luka Bar” AD Rade Stanišić učestvovao je na panel diskusiji pod nazvom „Regionalna saradnja i ubrzanje implementacije SDG-a: Uloga Centralnoevropske inicijative (CEI)“.


CEI – Izvršni sekretarijat i Moldavsko predsjedništvo CEI – preko Stalne misije Republike Moldavije – organizovali su 18. jula zvanični prateći događaj na Političkom forumu na visokom nivou UN (HLPF) u Njujorku na temu „Regionalna saradnja i ubrzanje implementacije SDG-a: Uloga Centralnoevropske inicijative (CEI)“.
Glavni cilj panel diskusije bio je razmjena znanja i iskustava u vezi sa dobrom praksom regionalnog partnerstva, kao što je slučaj i sa CEI u realizaciji SDG-a (ciljevi održivog razvoja). CEI se bavi implementacijom Agende za održivi razvoj 2030. kroz koordinisan multilateralni pristup, takođe uzimajući u obzir status posmatrača u Generalnoj skupštini UN. Dodatna vrijednost povezanosti sa CEI se može vidjeti kroz njeno široko članstvo, njen fokus na razmjenu znanja i izgradnju kapaciteta, kao i kroz raznolik spektar zainteresovanih strana, kao i kroz regionalne i transnacionalne aktivnosti, uključujući strateška partnerstva.


Luka Bar je imala priliku da implementira i razvija ADRIPASS i ADRIPASS Plus (ADION program) pod rukovodstvom CEI-a i ovi projekti su uspješno ostvarili ciljeve na nivou projekta uz održavanje bliskog partnerstva i saradnje i nakon završetka ovih projekata. Kroz rezultate projekta ADRIPASS i ADRIPASS Plus, a posebno zahvaljujući institucionalnom dijalogu, ažurirana je transnacionalna strategija za unapređenje multimodalnog transporta u regionu ADRION uzimajući u obzir izazove izazvane pandemijom Covid-19 i stavove zainteresovane strane u oblasti transporta, nacionalne i evropske politike. Treba napomenuti da je Luka Bar kroz ove projekte značajno nadogradila postojeći ICT sistem i u značajnoj mjeri doprinijela digitalizaciji i povezivanju sa drugim institucijima kao lider u ovom polju.


Zamjenica generalnog sekretara CEI Nina Kodelja, istakla je da „CEI promoviše saradnju u svim temama kojima se bavi HLPF za 2023. godinu i stavlja značajan fokus na ubrzanje oporavka od bolesti korona virusa (COVID-19).
Panel diskusiji su prisustvovali predstavnici više stalnih misija CEI i drugih zemalja pri UN, kao i drugi delegati i učesnici HLPF-a.


CEI je stekla status posmatrača na Generalnoj skupštini UN 2011. Od tada redovno predstavlja Rezolucije o „Saradnji između Ujedinjenih nacija i Centralnoevropske inicijative“ povodom dvogodišnjih sastanaka između UN i regionalnih organizacija CEI, kojom trenutno predsjedava Republika Moldavija, jedna je od najvećih međuvladinih regionalnih organizacija u Evropi, koja okuplja za istim stolom 17 zemalja sa područja centralne, jugoistočne i istočne Evrope, koji obuhvata geografski region od Baltika, do Jadranskog i Crnog mora.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar