Delegacije Nacionalne asocijacije gradskih menadžera Rumunije u posjeti Opštini Bar

sos rumuni 2

Razmjenom iskustava do unaprijeđenja javnih usluga i servisa...

Delegacija Nacionalne asocijacije gradskih menadžera Rumunije (AAPRO) posjetila je protekle sedmice Opštinu Bar i susrela se sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem.

sos rumuni 1

Pored razmjene iskustava o funkcionisanju koncepta gradskih menadžera u Rumuniji i Crnoj Gori, na sastanku je bilo riječi o digitalizaciji, održivom razvoju, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne stedine. Centralna tema sastanka ticala se mogućnosti implementacije strategija i rješenja za pametne gradove, kao koncepta unaprijeđenja javnih usluga i servisa. Razmatrani su i potencijali saradnje u pogledu zajedničkog podnošenja prijava u okviru istraživačkih,inovacionih i razvojnih programa EU.

Osim toga, inicirano je pokretanje evropske škole za gradske menadžere, kao modela njihovog stručnog usavršavanja,kontinuirane edukacije i umrežavanja.

Najavljeno je i skoro zaključenje Sporazuma o saradnji između Opštine Bar i rumunske Opštine Konstanca, kojim će biti unaprijeđen institucionalni kapacitet njihovih lokalnih organa, prvenstveno u oblasti preduzetništva,ekonomije,inovacija,kulture, turizma i sporta.

Pored predsjednika Nacionalne asocijacije gradskih menadžera Rumunije, Marina Florea, delegaciju Rumunije činili su: Puscasu Bogdan,potpredsjednik Asocijacije, Iulian Nicolae Mares,gradski menadžer Fierbintija, Huminiuc Marius Bogdan i Gavrilescu Georgian Bogdan,eksperti za razvoj pametnih gradova u Asocijaciji, Robert Kristof, nekadašnji potpredsjednik Međunarodne Asocijacije upravljanja gradovima i Petrache Maria Ionela,tehnički sekretar Asocijacije.

Sastanku su prisustvovali i Radu Gorincioi, zamjenik ambasadora Rumunije u Crnoj Gori i Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke Zajednice opština Crne Gore za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

U ime Opštine Bar, sastanku su prisustvovali potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović, glavna administratorka Opštine Bar Anita Subašić, sekretarka Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj mr Sanja Mitrović i rukovodilac Odjeljenja za IT tehnologiju – “Smart City” dr Srđan Jovanovski.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar