Obilježen Dan Luke Bar u hotelu Sidro

lb bar 

Za Luku Bar, 2022. godina bila je rekordna godina po svim parametrima poslovanja.


Luka Bar AD u prvom kvartalu ostvarila je pretovar od oko 439.000 tona i ukupni prihod od 4.000.000 miliona, kazao je na proslavi povodom obilježavanja 117 godina od osnivanja kompanije izvršni direktor Ilija Pješčić, i dodao da će i ova godina biti završena sa pozitivnim finansijskim bilansom.

luke dir p

„Temelj za moj optimizam gradim i na najavama novih poslova i tereta, kao i na stalnim naporima i aktivnostima da trenutne poslove intenziviramo. Poslovna 2023. godina je već u prvim mjesecima pokazala koliko su lučko poslovanje i pomorska djelatnost nepredvidljivi i uslovljeni nizom faktora, počevši od međunarodnih sukoba do raznih poremećaja na tržištu roba. Svakako, sve smo to spremno dočekali„, kazao je Pješčić.

Istakao je i da se u Luci Bar, koja trenutno zapošljava skoro 600 ljudi, kontinuirano radi na poboljšanju svih tih otežavajućih okolnosti za poslovanje.

„Infrastruktura, mehanizacija, saobraćajno zaleđe Luke Bar, sve je to daleko od idealnog, ali mi paralelno sa uspješno završenim uobičajenim poslovima naše osnovne djelatnosti – kontinuirano radimo i na poboljšanju svih tih otežavajućih okolnosti za poslovanje. Nabavlja se nova mehanizacija, vrši se sanacija konstrukcije operativne obale Volujica, intenzivno radimo na povećanju skladišnih kapaciteta izgradnjom novih skladišta, podižemo bezbjednosni nivo Luke na sve veće standarde, sa našim poslovnim partnerima i iz zemlje i iz inostranstva, zajedno radimo na unapređenju logističkog transportnog pravca preko Luke Bar„, kazao je Pješčić.

Ono što je, kako je dodao, prepoznato na apsolutno svim relevantnim adresama jeste potreba za ponovnim objedinjavanjem Luke Bar u jedinstveni i cjeloviti sistem.

„Jedino će u tom modelu funkcionisanja Luka Bar biti ponovo konkurentna i maksimalno operativna. Kao što znamo, prvi koraci od strane Vlade Crne Gore su preduzeti„, naveo je direktor Luke Bar.

Za Luku Bar, 2022. godina bila je rekordna godina po svim parametrima poslovanja.

„Nijesmo krili zadovoljstvo i ponos kako smo svi zajednički iznjeli pretovar od preko 24.000.000 tona i ostvarili zavidne finansijske rezultate. Poslovna 2023. godina je već u prvim mjesecima pokazala koliko su lučko poslovanje i pomorska djelatnost nepredvidljivi i uslovljeni nizom faktora, počevši od međunarodnih sukoba do raznih poremećaja na tržištu roba. Svakako, sve smo to spremno dočekali i u prvom kvartalu ostvarili pretovar od cca 439.000 tona i ukupni prihod od 4.000.000 miliona. Vjerujem da će Luka Bar i ovu godinu završiti uspješno, a temelj za moj optimizam gradim i na najavama novih poslova i tereta, kao i na stalnim naporima i aktivnostima da trenutne poslove intenziviramo„, kazao je Pješčić i posebne čestitke uputio dobitnicima jubilarnih nagrada za 10, 20, 30 i 40 godina u Luci Bar, kao i kolegama koji su između dva jubileja Luke ostvarili pravo na penziju.

Obilježavanje Dana Luke Bar upriličeno je u hotelu Sidro, a prema ustaljenoj tradiciji uručene su jubilarne nagrade za radnike najvećeg kolektiva u Baru, kao i kolegama koji su ostvarili pravo na penziju.

Dobitnik jubilarne nagrade za 40 godina rada u Luci Bar je Sevladin Hamzić. Za 30 godina rada u Luci nagrađeni su Darko Knežević i Željko Vujović, 20 godina dio su kolektiva i Ljubo Marstjepović, Agim Mila i Stanislava Milić. Zaposleni koji su ove godine dobili jubilarne nagrade za 10 godina rada u Luci Bar su Dejana Bokan, Aleksandar Bulatović, Milan Dajević, Nikola Demirović, Agim Demirović, Adis Durčić, Saša Ičević, Ristan Jakovljević, Srdan Jovanović, Edina Kalić, Nikolina Knežević, Esad Marović, Nenad Marstjepović, Danilo Martinić, Ilija Marvučić, Almir Metanović, Haris Međedović, Nikola Nikezić, Ernad Nikezić, Predrag Ostojić, Jovica Pajović, Marko Pekić, Aleksandar Pepdonović, Ivan Perazić, Mirsad Perašević, Damir Peročević, Dragana Radošević, Vidak Rosić, Zlatan Smajević, Sanja Stanišljević, Darko Vujačić, Nemanja Vujović, Anto Vukmarković, Goran Vukčević, Alis Šabotić, Aleksandar Šćekić, Ivan Živanović, Borislav Delović, Nikola Derković, Đuro Đokvučić i Ljubomir Đukanović.

pekic 

Predsjednik Odbora direktora AD Luka Bar mr Darko Pekić posebno se zahvalio onima koji su utkali sebe u ovu kompaniju – dobitnicima jubilarnih nagrada, i istakao da je i ova godina bila plodonosna za Luku Bar.

„Rezultatima na finansijskom planu možemo da se pohvalimo. Tu su i izazovi – oni koji su bili u prošlosti sada su dijelom prevaziđeni, ali sa nekima se i danas borimo. Odbor direktora koji predstavljam u ovom trenutku je prošle godine uspio da pokrene proces sistematizacije koji je uspješno završen u maju 2023. godine. Važno je naznačiti i da Luka Bar veliku zahvalnost za svoje djelovanje duguje malim elementima koje možda ne prepoznajemo – imamo Odbojkaški klub, koji nas čine ponosnim, pokrenuli smo Ribolovni dan u Luci i otvorili vrata svima koji se bave robolovstvom da uđu u Luku Bar, pecaju, druže se i taj događaj postaće tradicionalan„, kazao je Pekić.

Prisutnima su se obratili i predstavnici dva sindikata – predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Alis Šabotić i predsjednik Sindikalne organizacije Lučkih radnika Vladimir Obradović.

Šabotić je istakao da je dan Luke Bar svakako dan koji služi za slavlje, jer se radi o jednoj od najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori, ali i dan kada treba napraviti malu retrospektivu između dvije proslave.

„Prošle godine, na ovom istom mjestu sam pomenuo zaposlene u Sidru, prekovremeni rad, iscrpljenost radnika zbog rada nedjeljom. Nije se puno toga promijenilo, uprkos dobroj saradnji sindikata i menadžmenta… lako je usvojen novi Akt o sistematizaciji, za ovaj Sindikat priča o sistematizaciji nije još okončana. Menadžment je upoznat da je Sindikat objedinio prigovore zaposlenih u nižim grupama poslova u jedan predlog koji bi izašao u susret njihovim primjedbama, koje nijesu mogle biti riješene kroz koeficijent složenosti poslova. S obzirom na to da smo upoznati kako su ostale kompanije riješile ovaj problem, želim da naglasim da je predlog Sindikata jedinstven u Crnoj Gori. Kako saznajemo konačno se zaposlenima priznaje pravo na uvećanu zaradu za rad nedjeljom i to prije svega zahvaljujući informacijama koje smo dobili od Granskog sindikata„, kazao je Šabotić i ocijenio da je sindikat Luke Bar jedan od najorganizovanijih u državi.

„Na današnji dan prošle godine Sindikalna organizacija brojila je 320 članova, a danas broji 370„, istakao je Šabotić, zahvalio menadžmentu na finansijskoj podršci za učešće sportista na Sportskim igrama u Grčkoj i podsjetio da su sportisti ovog sindikata po treći put osvojili prvo mjesto u generalnom plasmanu sa pet zlata, četiri srebra i dva bronzana pehara, i time uzeli titulu pobjednika na Međunarodnim sportskim susretima u Grčkoj.

Vladimir Obradović kazao je da je ovo jedan od najvažnijih datuma u istoriji Crne Gore i sigurno najvažniji u ekonomskoj istoriji zemlje.

„Godine su prošle pune muka, moramo da nastavimo da radimo sa velikim naporima, a istina je da imamo i puno problema, ali i puno napretka. Želim Vam da Luka Bar doživi ponovo da imamo 15 brodova na sidrištu i da imamo hiljadu i po radnika po smjeni. Moramo da znamo da nije završen posao po pitanju procjene rizika na radnim mjestima, to je presudno važno – da sačuvamo živote i zdravlje ljudi, ali i da napokon mislimo na standard ovih ljudi. Apelujem i da počnemo da mislimo o vraćanju Luke Bar u cjelovito stanje i da više niko nikad ne pomisli na spominjanje privatizacije Luke Bar„, kazao je Obradović.

nenaddd

U sklopu programa sinoće je prikazan video „Mi smo Luka Bar“:

https://www.youtube.com/watch?v=tm3_K2Oi-KM&ab_channel=PortofBar

Program je vodila novinarka Silvija Vukelić, dok je u muzičkom dijelu programa nastupio bend Akademia.

Nakon svečanog dijela, upriličeni su koktel sa švedskim stolom i vatromet.
Izvor: Primorski.me /Sonja Jovanović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar