Izlet učenika Škole vjeronauke u Baru

izlet vjeronake

Učenici Škole vjeronauke iz Bara obišli manastire Moraču i Đurđeve stupove.

Škole vjeronauke iz Bara predvođene protojerejem Nikolom Radovićem, jerejem Aleksandrom Orlandićem i svojom vjeroučiteljicom Slavicom Orlandić, u subotu 10. juna 2023. lj. G. obišle su manastire Moraču i Đurđeve stupove kod Berana.

U manastiru Morači drage goste je srdačno dočekao arhimandrit Rafailo sa bratijom. Djeca su imala priliku da se upoznaju sa istorijatom manastira i vide predivne ikone i freske ove srednjevjekovne nemanjićke zadužbine, po kojima je manastir nadaleko poznat, kao i da cjelivaju ruku sveštenomučenika Haralampija, koja se čuva u manastirskom hramu. Na igralištu u blizini manastira djeca su se osvježila sokovima i uživala u igri, a neki od njih su čak po prvi put pomagali u plašćenju sijena. Nastavak putovanja prema Đurđevim stupovima, zadužbini Prvoslava Nemanje, protekao je u dobrom raspoloženju i pjesmi.

U Đurđevim stupovima, manastiru posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju, djeca su uživala u gostoprimstvu arhimandrita Danila, nastojatelja obitelji. Nakon što smo se poklonili manastirskim svetinjama, o. Danilo je djecu upoznao i sa njegovom istorijom. Poslije posluženja, djeca su se zabavila u prostranoj i lijepo uređenoj porti manastira, i teška srca su se rastali sa ovom svetinjom i svojim domaćinima.

Lijepo raspoloženje je obilježilo i povratak kući, kao i želja da se ovim svetinjama vrate opet u što skorije vrijeme.
Izvor: Mitropolija.com/Slavica Orlandić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar