Radni doručak ...

press obrok 

Danas je predsjednik SO Bar na radnom doručku razgovarao sa novinarima...

Od početka mandata aktuelnog saziva lokalnog parlamenta, odbornici su u Skupštini opštine Bar održali su šest sjednica, usvojeno je 67 akata, 50 odluka, 9 programa, 3 izvještaja, a donijeto pet zaključaka.

U narednom periodu, rad lokalnog parlamenta obilježiće i pokretanje inicijative „Otvorena skupština“, u sklopu koje će svakog prvog četvrtka biti organizovane rasprave, otvorene za građane, na teme od izrazitog značaja za cjelokupno društvo – od vršnjačkog nasilja, do poljoprivrede i turizma, najavio je tokom radnog doručka sa novinarima predsjednik SO Bar Branislav Nenezić.

„Rezmirajući dosadašnje rezultat, od 16. decembra, posebno treba izdvojiti usvajanje izvještaja za prethodnu godinu i program rada svih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač opština. Donešeno je i niz važnih odluka, poput one o pomoći gradovima u Turskoj, koji su pogođeni zemljotresima. Period od sredine decembra obilježila je i, prema mišljenju svih odbornika, otvorenija diskusija i učešće svih odbornika na transparentniji način“, naveo je Nenezić.

Kao jednu od najvažnijih novina Nenezić je izdvojio „Otvorenu Skupštinu“.

„Cilj je da se svakog mjeseca, uglavnom prvog četvrka, bavimo određenim problemima koji su evidentni u našoj zajednici. Tema prve sjednice biće vršnjačko nasilje, a učešče će uzeti i predstavnici srednjih i osnovnih škola u Baru, koji će u skupštini imati svojih tri minuta da iznesu svoja zapažanja, probleme i skrenu pažnju na načine na koje bismo mogli da smanjima vršnjačko nasilje, koje je trenutno najveći problem našeg društva“, kazao je Nenezić i najavio da će u fokusu narednih zasjedanja „Otvorene Skupštine“ teme biti sport, poljoprivreda, turizam…

„U sklopu sjednice posvećene turizmu u oktobru ili novembru okupićemo hotelijere, ugostitelje i turističke poslenike, sa ciljem da narednu sezonu dočekamo spremni i da se pripremimo za njen raniji početak. Poziv za sjednice dobiće svi koji su na neki način sa zadatom temom i mogu doprinijeti diskusiji. Zainteresovani građani takođe mogu da učestvuju i daćemo mejl na koji se vrše prijave“, istakao je Nenezić.

Predsjednik lokalnog parlamenta kazao je i da će se u domenu svojih ovlašćenja truditi da Bar pozicionira na turističkoj mapi za aktivni i sportsko-rekreativni turizam.

„Ono što već sada mogu najaviti je Balkansko prvenstvo u triatlonu, koje će biti održano u septembru – tri dana, osam trka, osam takmičenja, oko 1500 učesnika koji će u grad Bar doći da iskoriste blagodeti koje imamo, ali i da budu bio takmičenja. Taj događaj će produžiti turističku sezonu, a u dogovoru sa Triatlon savezom biće održana i humanitarna trka, kao uvod u nešto što nas očekuje 2024. godine – ulične trke, po kojima bi grad Bar sjutra treba da bude prepoznat. Pozicija koju imamo i vremenski uslovi daju nam obavezu da takve događaje organizujemo…. Ako bismo, a hoćemo, naredne godine napravili nekoliko takvih trka, potpuno bismo promijenili sliku grada. Bar je devedesetih godina bio centar za pripreme sportskih ekipa, početkom vijeka to je opalo, ali, sad se tome vraćamo, pogotovo mlađe selekcije, iako A timove teško još uvijek možemo da dovedemo… U proljeće naredne godine Bar će biti i domaćin Sky Running trke u Baru – od Starog Bara obroncima Rumije i nazad i tu možemo da očekujemo strane goste dobro platežne moći“, kazao je Nenezić.

U cilju olakšavanja administativnih obaveza stanovnicima iz ruralnih djelova, Sekretarijat za privredu osnovaće mjesne kancelarije, najavio je predsjednik SO Bar.

„Praksa pokazuje da administrativni dio predstavlja preveliki trošak za stanovnike tih djelova barske opštine“, obrazložio je Nenezić.

Na pitanje da li koliko je na planu unaprijeđenja turizma uspješna koordinacija između izvršne i zakonodavne vlasti, Nenezić je istakao dobru saradnju sa Turističkom organizacijom Bar.

„Ono što je bila želja u samom izbornom procesu i nakon toga je da TO Bar napokon počne da vrši promociju grada Bara, a ne turističke organizacije. Nove goste će dovesti ne izvještaji o tome šta je urađeno, već manifestacije, koje treba da budu u njihovoj organizaciji i suorganizaciji. Zbog čega ovo pričam? Kada sjutra dođemo do brojke od nekoliko stotina ili hiljada gostiju koji dođu zbog neke sportske manifestacije, svaki od njih će platiti boravišnu taksu, ostaviti novac u Bar. Kao neko ko učestvuje u takvim takmičenjima, mogu da posvjedočim da takvi događaju okupe dobro platežne učesnike. Treba da prihvatimo činjenicu da ne možemo biti destinacija elitnog turizma, ne možemo da naplatimo svoje plaže, ali imamo nevjErovatnu prirodu i infrastrukturni potencijal za organizaciju sportskih takmičenja“, naveo je Nenezić.

Na osnovu koalicionih dogovora, Socijaldemokratama, na čijem je Nenezić čelu, pripala je i pozicija direktora Kulturnog centra Bar, koja će pripasti Aleksandri Nikezić Grabež. Nenezić potvrđuje da su obavljeni neformalni razgovori na temu organizacije Barskog ljetopisa, te da može da potvrdi i da će tim koji stoji iza ovogodišnjeg izdanja najznačajnije kulturne manifestacije u Baru činiti isključivo ljudi iz Bara.

Govoreći o raspodjeli funkcija po koalicinom sporazumi, kazao je da su ostale dvije još nedefinisane pozicije.

„Ostao je nedefinisan Sekretarijat za urbanizam. Na osmoj sjednici biće izabran v.d. sekretara Skupštine u narednom periodu. Svi udruženo – Kulturni centar, TO Bar i Komunalno preduzeće probaćemo da promijenimo sliku grada i popravimo ponudu“, naveo je Nenezić.

Na pitanje da li je Bošnjačka stranka konstituent vladajuće koalicije, Nenezić je istakao da nije, te da je su predstavnici Socijaldemokrata imali jedan održan sastanak sa predstavnicima BS, koji nije rezultirao konkretnim dogovorom.
Autor: Sonja Jovanović/primorski.me

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar