Društvo & porodica

porod 1 

Porodica preduslov stabilnog društvenog okvira.

Javna tribina povodom obilježavanja 15. maja - Međunarodnog dana porodice održana je danas u barskom Domu kulture, u organizaciji Opštine Bar i Centra za socijalni rad Opština Bar i Ulcinj, uz podršku Kulturnog centra i Doma zdravlja Bar.

Obilježavanjem ovog datuma, lokalna uprava teži podsticanju sveukupne društvene brige o djeci i porodici, kao cilja definisanog Lokalnim akcionim planom socijalne i dječije zaštite i unapređenja socijalne inkluzije.

porod 3

Prisutne je pozdravila potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović koja je, govoreći o važnosti porodice i afirmaciji porodičnih vrijednosti, istakla da je povod današnjeg okupljanja obavezujuć u dvostrukom smislu.

„Ovaj dan je prilika da se podsjetimo na ulogu i značaj porodice, te da naglasimo da bez obzira na sve preobražaje u njenoj strukturi,obliku i veličini, funkcija porodice ostaje ista – ona je naše izvorište i utočište. Istovremeno, u obavezi smo da ukažemo na zabrinjavajuće stanje u pogledu porasta porodičnog nasilja i nasilja među đecom, porasta siromaštva i finansijsku nestabilnost koja značajno utiče na odluku mladih parova o zasnivanju porodice i stvaranju potomstva”,poručila je Spičanović.

Uz osvrt na negativne demografske trendove, potpredsjednica Spičanović je afirmisala potrebu sistemskog djelovanja u pravcu osnaživanja porodice kojoj je, usljed velikih izazova i modernih trendova, neophodna podrška društvene zajednice.

„Porodica u kojoj se njeguju ljubav, bliskost, pažnja i povjerenje je osnov za razvoj srećnih, ostvarenih i zdravih pojedinaca, a takvi pojedinci su preduslov za izgradnju stabilnog društvenog okvira u kojem se njeguju sve različitosti”, naglasila je ona.

Goran Simić, sekretar Sekretarijata za sport i mlade Opštine Bar i istaknuti crnogorski sportista , poručio je da društvo postoji stoga što postoji porodica.

„Kada utkate porodične vrijednosti u oblast kojom se bavite uspjeh je zagarantovan. Porodica predstavlja stub rasta i razvoja svih nas, a podrška koja dolazi iz porodičnog okruženja od izuzetne je važnosti“, kazao je Simić.

porod 2

Pored Spičanović i Simića, o porodici su govorili i Biljana Pajović, direktorica Centra za socijalni rad, predstavnici tri najveće vjerske zajednice u Baru, kao i stručna lica iz ustanova socijalne i zdravstvene zaštite i vaspitno – obrazovnih ustanova.

Prigodnim kulturnim programom događaj su obogatili učenici OŠ „Meksiko“, najmlađi sugrađani iz PPU „Svetionik“, kao i članovi KUD-a „Rumija“.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar