Leković: problem Maljevika da riješava SDT

lekovic momchilo 

Saopštenje Press centar Demokrata prenosimo integralno.

Današnja rasprava u barskom parlamentu, povodom Informacije u vezi sa realizacijom Sporazuma potpisanog 2019. godine između investitora Sonube Montenegro
i Opštine Bar i inicijativa našeg odborničkog Kluba odnosno istrajavanje na tome da se rasprava održi javno pred građanima Bara, a ne iza zatvorenih vrata, pokazala je da smo i sada, kao i te 2019. godine potpuno bili u pravu.

Sporazum ne samo da nije riješio probleme koji su postojali između investitora i Opštine, već je iznjedrio nove sa novim sporom oko izgradnje saobraćajnica koje po investitoru predstavljaju uslov da on započne gradnju na svom zemljištu.

I dok Opština Bar tvrdi da ona nije nadležna za donošenje odluke kojom bi se investitoru izašlo u susret i izvršila eksproprijacija privatnih parcela, već da je za to nadležna Vlada Crne Gore, investitor odnosno njegovi predstavnici tvrde da je dopunska eksproprijacija sastavni dio ispunjenja prethodnih uslova predviđenih Sporazumom, što u konačnom predstavlja uslov koji se mora ispuniti da bi investitor uopšte započeo gradnju.

Dakle, najlakše je bilo za neuspjeh okriviti treću stranu i na taj način izbjeći dalju odgovornost za neuspjeh i eventualni propast sporazuma.

Iako je rasprava na momente dobijala obrise komične ili bolje reći tragikomične, bila je izuzetno korisna zato što su građani Bara kao i SDT mogli neposredno da vide čiji je interes veći kada je u pitanju izgradnja ovog turističkog kompleksa odnosno ko uopšte ne želi da stvari pomjeri sa mrtve tačke.

Tokom rasprave odbornici opozicije nijesu dobili odgovor na pitanje da li je prezentovani "Master plan" dobio odobrenje glavnog državnog arhitekte, ko je uopšte investitor, da li je domaći ili strani, kako se utrošio novac od prodaje, ali smo od predstavnika investitora dobili jasnu konstataciju da oni kao investitori u Opštinu Bar više povjerenja nemaju, bar kada je u pitanju novac, iz prostog razloga što je prethodni novac dat za komunalno opremanje "pošao nekuda", a ne za ono za šta je bio namijenjen.

Smatramo da ova poslednja konstatacija naročito treba da privuče pažnju SDT-a, jer već duže vrijeme postoji sumnja o načinu na koji je novac dobijen od prodaje Maljevika i naknade za komunalno opremanje, ispario iz opštinske kase.

U konačnom i čini nam se da sve sporove između ove dvije strane može da riješi jedino i isključivo jedna institucija, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore kazao je Momčilo Leković, predsjednik Kluba odbornika Demokrate - Ujedinjena Crna Gora u SO Bar

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar