Upućen poziv gradjanima za učešće na Javnim raspravama

javnee raspravve

Javne rasprave povodom više nacrta akata Opštine Bar su u toku.

Predsjednik Opštine Bar utvrdio je set nacrta akata u cilju unaprijeđenja sistema zaštite i spašavanja i smanjenja rizika po stanovništvo i materijalna dobra, koji su stavljeni na javnu raspravu:
- Nacrt Plana zaštite i spašavanja od požara;
- Nacrt Plana zaštite i spašavanja od zemljotresa;
- Nacrt Plana zaštite i spašavanja od klizišta i odrona,;
- Nacrt Procjene rizika od katastrofa;
- Nacrt Strategije za smanjenje rizika od katastrofa i
- Nacrt Akustične studije sa specifikacijom nabavke opreme i troškovima postavljanja.

Osim toga, dat je na javnu raspravu i Nacrt Odluke o izmjenama Odluke o sufinansiranju adaptacije spoljnih djelova zgrada na teritoriji opštine koji predviđa da sve zgrade starije od 30 godina mogu se, na prijedlog Komisije, zbog estetskog unaprijeđenja, poboljšanja bezbijednosti i javnog interesa finansirati do 90% u zoni DUP-a „Topolica I“ i 80% u zoni DUP-a „Topolica II“ od predračunske vrijednosti radova iskazane u ponudi izvođača radova, u odnosu na trenutno zakonsko rješenje koje podrazumijeva mogućnost finansiranja do 80% za zgrade u užem gradskom jezgru starije od 50 godina.

Navedene izmjene nastale su sa ciljem dodatnog podsticanja učešća etažnih vlasnika na javnim konkursima za sufinansiranje izrade/adaptacije fasada, te samim tim stvaranja boljih uslova stanovanja i unaprijeđenja estetske urbane cjeline grada.
Javne rasprave traju do 2. maja 2023. godine, a uvid u nacrte akata može se ostvariti na zvaničnoj web stranici Opštine www.bar.me, u prostorijama mjesnih zajednica i kancelariji, kao i u nadležnom Sekretarijatu i Službi.

U cilju sveobuhvatnog informisanja javnosti i u skladu sa mehanizmima i oblicima učešća građana i drugih subjekata u postupku javne rasprave, biće organizovane i stručne javne rasprave i to:
- povodom seta nacrta akata vezanih za Službu zaštite i spašavanja u četvrtak, 27. aprila, od 10h, u sali SO Bar i
- povodom Odluke o izmjenama Odluke o sufinansiranju adaptacije spoljnih djelova zgrada u srijedu, 26. aprila, u 12h, u sali SO Bar.

Primjedbe,predloge i sugestije na nacrte navdenih akata zainteresovani mogu dostavljati Službi zaštite i spašavanja i Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj,neposredno na šalteru Građanskog biroa ili na adrese: Ulica Makedonska br. 14 i Bulevar Revolucije br. 1,kao i na zvanične mejl adrese Opštine Bar.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar