Objavljujemo inicijativu iz Kapljeve

bar tot

Mještani traže i pišu...

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje mještani naselja Kapljeva putem dopisa, u formi cirkularnog mejla, podsjetili su gradske odbornike na inicijativu koju su tokom kraja prethodne godine uputili Opštini Bar i njome zatražili da brdo Volujica postane park prirode. U obraćanju gradskim odbornicima inicijatori su iskazali nadu da će odbornici u okviru svojih političkih partija biti zastupnici ove ideje i da će od svojih stranačkih kolega koji vrše javne funkcije zatražiti njenu realizaciju.
Takođe je putem elektronske pošiljke Ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma g-đi Ani Novaković Đurović istaknuta neophodnost učešća resornog ministarstva u daljoj implementaciji ove ideje i to zbog okolnosti da se radi o prostoru koji je obuhvaćen razradom od strane više prostorno-planskih dokumenata.
Ova ekološka inicijativa, kojom se želi postići zaštita jednog od najznačajnijih prirodnih i kulturno-istorijskih lokaliteta našeg priobalja nije ostvariva bez koordiniranja Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa Opštinom Bar, JP Morsko dobro i “Lukom Bar” AD.
 Tekst dopisa odbornicima SO Bar:

volujica kolaž
Mještani naselja Kapljeva -  fotografije Volujice.

“OPŠTINA BAR
- svim odbornicima Skupštine opštine Bar

Poštovana/i,

Mještani naselja Kapljeva sa područja MZ Bar II – Polje tokom prethodne javne rasprave inicirali su prijedlog da u Program uređenja prostora Opštine Bar za 2023. godinu bude uvršteno pripremanje Odluke o proglašavanju Parka prirode “Volujica”, kao i izrada Studije zaštite brda Volujica.
Ova građanska inicijativa je usvojena, ali je njena dalja implementacija uslovljena okolnošću da je prostor brda Volujice osim Prostorno urbanističkog plana opštine Bar i u zahvatu Prostornog plana područja posebne namjene za Obalno područje Crne Gore, kao i u okviru područja Privredne zone Bar. Shodno navedenome, ustanovljenje Parka prirode “Volujica” moguće je realizovati samo uz koordinaciju i međusobnu saradnju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa Opštinom Bar, JP Morsko dobro i “Lukom Bar” AD.

Stoga, molimo Vas da budete zastupnici ove građanske inicijative u okviru svojih političkih stranaka i da pri tom lobirate za nju kod Vaših stranačkih koleginica i kolega koji vrše javne funkcije u navedenim institucijama i privrednim subjektima.
Napominjemo da je područje brda Volujica, koje je ujedno i gorski masiv i poluostrvo, veoma značajno kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe grada Bara i Crne Gore. Brdo Volujica sa svojim okruženjem spada u red autentičnih, mediteranskih antropogenih pejzaža i mora biti na odgovarajući način zaštićeno. Podsjećamo da je i jedan od prioriteta razvoja primorskog regiona održivo upravljanje prirodnim resursima uz ekonomske aktivnosti koje u sebi objedinjuju turizam i poljoprivredu.

Ovo obraćanje dešava se u trenutku kada obilježavamo Dan planete Zemlje i kada očuvanje životne sredine zahtijeva proglašenje novih zaštićenih područja.
Nadamo se da ćete poklanjajući posebnu pažnju ovoj inicijativi zapravo unaprijediti sistem zaštite prirodnih i kulturno-istorijskih lokaliteta našeg priobalja.

U Baru, 24. 04. 2023. godine
Mještani naselja Kapljeva”

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar