Maloljetna delikvencija je implikacija problema u društvu

Nikica Purlija Copy

Saopštenje...

Jedan od najvećih društvenih problema današnjice je prisustvo maloljetničke delikvencije u našem društvu.
Iako se uvijek polazi od toga da se glavni uzroci maloljetne delikvencije traže u porodici, ne možemo ćutati i ne priznati da su država i društvo odgovorni za razvoj i porast maloljetne delikvencije. Ni za kakav oblik devijantnih ponašanja mladih ne postoji smisleno opravdanje, ali možemo reči da su implikacija problema u društvu, odnosno direktna su posljedica stanja u društvu.
Danas, kada imamo na političkoj sceni, ali i na vlasti “autoritete” koji usljed neostvarenih ciljeva i frustracija od ranije vlasti - junačenjem na mrežama, kao izazovnom prostoru za djelovanje, iskazuju nesposobnost stvaranja prisnog dodira sa okruženjem i prije svega sa Crnogorcima, čije postojanje skoro da javno i poriču, te blagovremeno prepoznavanjem istih kao “rizična ponašanja” koja još više iskrivljuju sliku društveno prihvatljivog modela, a univerzalne vrijednosti još više namjerno degradiraju, moramo biti spremni konačno na posljedice ovakvih neprihvatljivih ponašanja.
Stabilne političke prilike u državi preduslov su za uspješno realizovanje politike suzbijanja kriminaliteta. Danas, u stvorenom divljem političkom i državnom ambijentu, u euforiji lošeg ukusa i u uslovima političke volatilnosti, konstantnim urušavanjem svih vrijednosti i uz isključivo vođenje ostrašćenih divljih monologa, ne prepoznaje se pravac pokretanja države ka boljoj budućnosti već prije kao upozorenje i alarm na društvene probleme i potrebu sistemske promjene.
Drage Crnogorke,
prvo da naučimo đecu da je ovo mjesto đe smo ih rodile njihova svetinja, a potom neka nam ne drže lekcije o vaspitanju oni što ih ni nemaju, a i oni koji nemaju ni svijest o pripadanju niti o ičemu “svome”.
Nažalost, izazov je danas u divljem društvu sačuvati djecu i izvesti ih na pravi put!
U potpisu Nikica Purlija, članica IO DPS Bar i odbornica DPS u SO Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar