Ivan Nišavić: Priroda, duša i sreća - temelji epikurejske etike

I. Nisavic

Knjiga je objavljenja u saizdavaštvu Akademske knjige iz Novog Sada i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda .

Osnovna ideja knjige vođena je epikurejskom filozofijom i zasniva se na analizi njena tri glavna i nerazdvojna aspekta: 1. nauke o prirodi (fizika), 2. procesu saznanja (epistemologija) i 3. etici (uživanje). Cilj je bio da se istakne prožimanje teorijskih i praktičnih strana Epikurove filozofije, kao i da se pokaže njen značaj za svakog čoveka, bez obzira na životnu dob, društveni status ili bilo koje lične ili društvene aspiracije i preferencije. 

O knjizi su, pored autora,na promociji u Domu omladine - Beograd, govorili:

dr Tamara Plećaš, naučna saradnica (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd),
Aleksandar Ostojić, asistent (Ekonomski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu).
dr Predrag Krstić, viši naučni saradnik (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd),
doc. dr Aleksandar Dobrijević (Filozofski fakultet Beograd),
prof. dr Mašan Bogdanovski (Filozofski fakultet Beograd).

Događaj je moderirala:
Aleksandra Knežević, istraživačica pripravnica (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd).

Govoreći o knjizi, učesnici zaključuju da najveći dio teksta, hermeneutičkim i interpretativnim metodama karakterističnim za istoriju filozofije, rasvjetljava fundamente Epikurove etičke misli, onako kako su postavljeni u njegovoj metafizici, fizici i psihologiji. Pri tom, smatraju da se autor nije ograničio isključivo na tehničko objašnjavanje kontroverznih mjesta. Knjiga ide jedan veliki korak dalje od toga i pokazuje značaj takvog pristupa u helenističkoj filozofiji, koji se radikalno razlikuje od savremenog načina bavljenja etikom. Naime, ističe se značaj koji epikurejska etika ima za sam položaj čovjeka u svijetu, a naročito značaj koji ima ispravna teorija o mentalnom životu čovjeka. To su aspekti koji nedostaju savremenim etičkim teorijama i ova knjiga predstavlja uvjerljivo svjedočanstvo o tome.
Dodatnu vrijednost ove knjige predstavlja i to što se ona ne zadržava na ovom tehničkom nivou akademskih filozofskih tekstova, iako se suvereno kreće na tom terenu. Naime, knjiga ima i jednu terapeutsku dimenziju, u skladu sa glavnim ciljevima i interesom samih epikurejaca. Ona iznosi osnove za jedan srećan život, ili više u duhu helenističkog načina mišljenja, za blaženstvo i život bez napetosti, bola i patnje. Upravo u tome i leži njen najveći kvalitet: povrh naučnog, filozofsko istorijskog i strogo akademskog sloja izlaganja nalazi se dimenzija popularne psihologije i prijemčivosti za širi krug čitalaca.
Cjelokupni snimak promocije možete vidjeti na zvaničnom Youtube kanalu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. 

CV autora:
Dr Ivan Nišavić je rođen 1984. godine u Bijelom Polju. Osnovnu i srednju školu je završio u Baru, nakon čega upisuje Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, odsjek za filozofiju, na kom završava osnovne, master i doktorske studije. Doktorsku disertaciju brani na istom fakultetu 2019. godine. Zaposlen je, kao naučni saradnik, na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu (link). Uz to je angažovan kao gostujući predavač na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskoj grupi za Andragogiju.

 

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar