Vladin “šamar” crnogorskoj turističkoj privredi

čamci jezero

Reakcije na Odluku Vlade...

Vlada je donijela odluku o povećanju cijena ulaznica za nacionalne parkove Crne Gore. Cijene ulaznica povećane su u svim nacionalnim parkovima. Predstavnici turističke privrede ističu da na pragu turističke sezone nije vrijeme za povećanje cijena jer su po dosadašnjim cijenama sklopili ugovore.

– Predloženim izmjenama cijena ulaznica za Skadarsko jezero se povećava sa 4 na 5 eura, za nacionalni park Durmitor sa 3 na 5 eura, za nacionalni park Biogradska gora sa 3 na 4 eura, cijena ulaznice za nacionalni park Lovćen sa 2 na 3 eura i za nacionalni park Prokletije cijena se povećava sa 1 na 3 tri eura. Proteklih deset godina cijena se nije mijenjanja- kazala je ministarka ekologije i prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Registrovani brodari, turističke agencije ovu odluku Vlade na samom pragu turističke sezone doživljavaju kao šamar za domaću turističku privredu.

-Povećavati cijene ulaznica na pragu turističke sezone, kad su brojne ture već dogovorene je krajnje neozbiljno. Za očekivati je da Vlada bude partner za domaću turističku privredu, a ne kamen spoticanja i barijera za poslovanje. Ovo nije vrijeme za povećanje cijena ulaznica za tekuću godinu. Smatramo da je krajnje korektno da se ta Odluka primjenjuje od sledeće sezone jer kako objasniti inostranim partnerima promjene cijene ulaznica u Nacionalne parkove, kazao je za Primorski portal Željko Marković registrovani brodar na Skadarskom jezeru.

Prema njegovim riječima, pola tura je već bukirano, ukalkulisana je cijena ulaznica konkretno za Nacionalni park Skadarsko jezero 4 eura.

-Ko će da plati razliku, pitao je Marković dodajući da je domaću privredu crnogorska Vlada dovela u poziciju da rade, ili na sopstvenu štetu, ili da budu neprofesionalni prema partnerima, kazao je Marković.

Ispred turističkih agencija Valdet Aslanović za Primorski portal ističe da proljeće nije vrijeme za povećanje cijena.

-Ako su mislili da donose odluku o povećanju cijena ulaznica u nacionalne parkove to su trebali uraditi nakon što se završila prošlogodišnja sezona. Mi smo većinu ugovora zaključili u januarau i februaru. Šta sada? Agencije ne mogu povećavati cijene nakon potpisnih ugovora, kazao je Aslanović.

V.d. direktora Turističke organizacije Bar Nikoleta Nikčević kaže da su na svim berzama turizma predstavljene dosadašnje cijene ulaznica u nacionalne parkove.

-Činjenica je da su generalno cijene ulaznica u nacionalne parkove Crne Gore najniže u okruženju. Mišljenja sam da cijene ulaznice jesu trebale da se povećaju, ali ne s proljeća, pred početak sezone. Zbog odgovornog odnosa prema domaćoj privredi ta odluka je trebala biti donesena u oktobru. Svakao se očekuje da to povećanje rezultira poboljšanju sadržajnosti svih nacionalnih parkova u Crnoj Gori, kazala je Nikčević.
Izvor: Primorski.me/ Biljana Dabić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar