Sa šeste sjednice SO Bar

so bar 28 mart01 

Nije bilo video & radio prenosa Skupštine.

Prvi dio zasijedanja lokalnog parlamenta obilježila je rasprava u vezi sa time što, shodno odluci Savjeta Radio Bara, u toku predizborne kampanje lokalni javni emiter ne prenosi uživo (preko YouTube kanala i talasa Radio Bara) sjednicu SO Bar. Odbornici opozicije tvrde da je prekršeno niz članova Statuta i Poslovnika SO Bar, kao i Zakon o medijima, čime je javnosti uskraćena pravo na informisanost.

Valentina Minić (Demokrate) je kazala da je javnost rada SO obaveza i postavila pitanje zbog čega na današnjoj sjednici nema predstavnika medija. Prema njenim riječima, Radio Bar je u obavezi da direktno prenosi sjednice SO Bar.

(U skupštinskoj sali SO Bar su u tom momentu bila prisutna tri predstavnika medija prim.aut.) 

Odbornica Demokrata je pitala i da li je odluka donešena zbog toga što je na dnevnom redu rasprava o Maljeviku.

Predsjednik SO Bar, Branislav Bane Nenezić je objasnio da je Savjet Radio Bara donio Pravilnik o medijskom predstavljanju kandidata tokom kampanje za predsjednika Crne Gore koji će biti održani 19. marta, prema kojem ovaj medij neće direktno prenositi zasjedanje SO Bar. To je, kako je podvukao, stav donešen u skladu sa važećim zakonom. On je ustvrdio i da je odbornica Minić na početku izlaganja iznijela neistinu da sjednici ne prisustvuju mediji i izrazio uvjerenje da će novinari vjerodostojno prenijeti informacije sa sjednice. 

Podsjećamo da je Savjet Radio Bara na jučerašnjoj 34. sjednici jednoglasno usvojio Pravila LJE Radio Bar o predstavljanju političkih stranaka, koalicija, kandidata i njihovih programa u toku izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore koji će biti održani 11. juna ove godine.

Predsjednik SO Bar je podcrtao da sve odluke Savjeta Radio Bara, donijete u skladu sa zakonom, SO Bar mora da poštuje. 

I Milana Neškovića (Demokrate) zanimalo je zašto nije obezbijeđen prenos posredstvom drugog You Tube kanala, „kada već Radio Bar nije u mogućnosti da prenosi sjednicu“.

Radomir Novaković (Biram Bar) je iznenađen što predsjednik SO Bar na kolegijumu nije obavijestio da neće biti prenosa. On je u nedoumici da li je to namjerno prećutano ili je u pitanju slaba organizovanost skupštinske službe. 

Momčilo Leković (Demokrate) je kazao da opozicija nije znala da se sjednica neće prenositi, a da je dužnost da se obezbijedi live prenos preko You Tube-a. Informisao je da Javni servis uživo prenosi sjednice, kao i da je to bila praksa kada su u pitanju sjednice lokalnih parlamenata Herceg Novog i Danilovgrada.

„Mi u Baru imamo mrak i tišinu. U modernom dobu nemamo prenose sjednica najvažnijeg doma u gradu. Zbog svega toga 15 odbornika opozicije potpisalo je zahtjev za prekidanje sjednice, jer nema prenosa SO Bar. Ovo vam je šansa i prilika. Dobro vam je došlo, a posebno DPS-u da sjednica bude nedostupna javnosti“, naveo je Leković.

Odbornici Leković i Novaković su predložili da se rasprava o tački dnevnog reda koja se odnosi na Maljevik, odgodi, odnosno da bude poslednja, kao i da se o njoj ne raspravlja tokom današnjeg zasjedanja. Oba predloga su, većinom glasova, odbijena. 

Odbornik Demokrata je istakao da „u skladu sa članom 56, predsjednik SO Bar može, po inicijativi ili na predlog odbornika, odložiti raspravu po određenoj tački, a zahtjev za prekid sjednice potpisalo je 15 odbornika“.

Predsjednik SO Bar je kazao da na sjednici kolegijuma nisu imali informaciju o aktu koji je donio Savjet Radio Bara.

„Maljevik će sigurno biti predmet rada SO Bar u narednom periodu. Danas se iznosi samo informacija o aktivnostima u vezi sa projektom Maljevik. Zahvaljujem se predstavnicima medija koji su tu i koji će sigurno informaciju o Maljeviku prenijeti tačno i vjerodostojno. Danas se nikome ne oprašta devet miliona eura“, decidan je Nenezić.

Odbornik Leković (Demokrate) je ponovo pozvao da se sjednica prekine i uputio molbu predsjedniku SO da „konačno nešto uradi po zahtjevu opozicije, kako bi građani vidjeli šta se ovdje dešava“. 

„Da smo htjeli da išta sakrijemo, materijal o Maljeviku ne bi bio na 500 strana. Ako bih odložio sjednicu, bio bi neodgovoran prema službenicima Opštine Bar. Oni čekaju da predlog Odluke o zaradama lokalnih funkcionera, lica koja imenuje Skupština i lokalnih službenika i namještenika u organima i službama lokalne uprave Opštine Bar bude usvojen. Odluka o uvećanju zarada je dobila saglasnost Ministarstva. Svi službenici očekuju da 1. aprila dobiju zarade koje zaslužuju“, kazao je Nenezić.

Poslije usvajanja prve tačke dnevnog reda- Predloga Odbora za izbor i imenovanja određena je pauza, kako bi se održao kolegijum predsjednika SO Bar i kolegijumi skupštinskih odbora.

Mr Tanja Spičanović i Milena Đonović su razriješene dužnosti člana u Odboru za izbor i imenovanja zbog prestanka odborničkog mandata. Za članove Odbora imenovane su Andrea Marstijepović i Drago Drobnjak.

Na sjednici održanoj 28. marta, Odbor za izbor i imenovanja je usvojio odluku o razrješenju i imenovanju jednog člana u Odboru za statut i propise, po kojoj se Aleksandra Glavanović razrješava dužnosti člana u tom tijelu zbog prestanka mandata odbornika u SO Bar, a imenuje se Nikica Purlija.

Na mjesto člana u Odboru za finansije i privredu, umjesto Stevana Miloševića, imenovan je mr Aleksandar Barlović. Predsjednik Odbora za planiranje, uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost Stevan Milošević razriješen je te dužnosti, a na to mjesto imenovan je mr Aleksandar Barlović.

Odbornik Lazar Macanović podnio je ostavku na dužnost člana u Odboru za društvenu djelatnost. Ostavku je podnio i zamjenik člana OIK-a, Samir Duraković.

Većinom glasova odbornici su usvojili sve predloge.

Skupština je usvojila i Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Savjeta JU “Kulturni centar” Bar o razrješenju direktora Erola Marunovića na lični zahtjev.

Odbornici su usvojili jednoglasno i Odluku o zaradama lokalnih funkcionera, lica koja imenuje Skupština i lokalnih službenika i namještenika u organima i službama lokalne Uprave Opštine Bar. Odlukom su utvrđeni koeficijenti za zarade, kao i dodatak za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima. Kako je istakla sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Svetlana Gažević, ova inicijativa je dobila saglasnost Ministarstva finansija i ostalih organa. Promjenom koeficijenata u skladu sa zakonom zarade zaposlenima biće povećane obračunom martovske plate.

“Razlozi za donošenje odluke su prvenstveno u izmjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru iz decembra 2022. godine, kojim je grupa poslova D brisana, u okviru koje su najvećim dijelom zvanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi i usvajanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa kojim su, između ostalog, utvrđena zvanja i koeficijenti za grupu poslova D. Odlukom su utvrđeni koeficijenti za zvanja iz grupe poslova C iz Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru iz kategorije Visoki rukovodni kadar, a koeficijenti za zaposlene iz kategorije Ekspertsko rukovodni kadar, Ekspertski kadar i Izvršni kadar su usaglašeni sa Granskim kolektivnim ugovorom, uz odgovarajuće usklađivanje pojedinih zvanja zaposlenih u organima lokalne samouprave i organima i službama organa lokalne uprave. Takođe, saglasno članu 17 stav 1 i stav 5 Zakona o zaradama, kojim je propisano da dodatak na osnovnu zaradu zaposlenom za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima može biti određen u visini do 30%, odnosno do 45% za zaposlene u organu uprave nadležnom za poslove inspekcijskog nadzora i za poslove poreza utvrđeni su odgovarajući dodaci prilagođeni raspoloživim finansijskim sredstvima u Budżetu Opštine Bar“, kazala je sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Svetlana Gažević.

Ona je apostrofirala da su Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa, koji je stupio na snagu 15. februara 2023. godine, utvrđeni koeficijenti za zarade u određenim zvanjima za zaposlene u lokalnoj samoupravi, ali ne i za zvanja svih zaposlenih, pa je stoga, u ciju blagovremenog ujednačavanja i usklađivanja koeficijenata za zarade svih zaposlenih u Opštini Bar i blagovremene primjene navedenih akata, neophodno da predmetna Odluka stupi na snagu u najkraćem roku od dana usvajanja, a to je, saglasno članu 50 stav 2 Statuta Opštine Bar, danom objavljivanja u Službenom listu CG – opštinski propisi“. 

protest tišina  

Odbornici opozicije su performansom, koji je simbolično trebao da traje devet minuta (zbog “poklonjenih” devet miona za Maljevik”) iskazali nezadovoljstvo što se sjednica ne prenosi direktno putem radio prenosa i YouTube kanala. Svi odbornici opozicionih partija su stali iza skupštinske govornice, negodujući što “građani nisu u prilici da čuju raspravu o tački koja se odnosi na Maljevik”.

Predsjednik SO Bar Branislav Nenezić istakao je da „nikome neće bilo šta biti oprošteno“.

„Danas je na dnevnom redu informacija, mi ne opraštamo nikome ništa. Informacija služi da se sa slučajem upoznaju na najbolji mogući način svi odbornici, jer u trenucima kada se o Maljeviku raspravljalo, većina nas nije ni razmišljala o bavljenju politikom. Nećemo donijeti nijednu odluku koja je na štetu građanima Bara“, istakao je Nenezić.

Izvor: Barinfo / VJERA KNEŽEVIĆ VUČIĆEVIĆ

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar