Sporazum jača veze

koblenzz 2

Juče je u Skadru potpisan Sporazum o saradnji između Zanatsko-preduzetničke komore CG i Udruženja umjetničkih zanatlija Albanije.

Ovo je još jedan korak u dugogodišnjoj saradnji ove dvije organizacije privrednika, koje su zajedno organizovale brojne sajmove i projekte u cilju jačanja ekonomske saradnje i promovisanja zanatstva i turizma.

„Ovaj Sporazum će pomoći u jačanju veza između zanatlija u Crnoj Gori i Albaniji, otvarajući nove mogućnosti za saradnju u proizvodnji, promociji i prodaji zanatskih proizvoda i usluga. Potpisivanje Sporazuma se može smatrati značajnim korakom za jačanje ekonomskih veza između dvije države“, izjavio je predsjednik nvo Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore Slobodan Starčević.

 koblenzz 1

Izvršni direktor nvo Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore Boris Marđonović rekao je da su otvorene granice za privredu u perspektivi evropskih integracija, posebno u oblasti zanatstva, velika prilika za obje zemlje. Zanatstvo je izuzetno važan sektor u ekonomiji, koji obezbjeđuje ne samo izvore prihoda za pojedince i porodice, već i za blagostanje čitavog društva. Tradicionalno umjetničko zanatstvo doprinosi turističkoj privredi, koja je važan izvor prihoda za naše dvije države ali i ljepšoj prazničnoj atmosferi kao npr. pred 8. mart.
Predsjednik Udruženja umjetničkih zanatlija Albanije ing. Zef Gjini rekao je da zanatstvo predstavlja važnu granu u svakoj ekonomiji, jer se fokusira na proizvodnju ručno rađenih proizvoda visokog kvaliteta, koji su jedinstveni i imaju kulturnu vrijednost. To pomaže u očuvanju kulturnog naslijeđa i tradicije, a takođe može doprinijeti održivom razvoju i smanjenju siromaštva u zajednici.
Spoljno-trgovinska razmjena između Crne Gore i Albanije bilježi stalni deficit dok za brojne zanate uključujući umjetničke: keramiku, tkanje, vezenje, obradu drveta, kovanje metala i druge na žalost nema evidencije. Ovi tradicionalni umjetnički zanati su od vitalnog značaja za održavanje kulturnog identiteta ove regije i mogu se smatrati dragocjenim blagom koje treba čuvati i promovisati.
Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore i Udruženja umjetničkih zanatlija Albanije predstavlja pozitivan korak ka jačanju saradnje između ove dvije države, izgradnji dobrosusjedskih odnosa i očuvanju i promovisanju sveukupnog zanatstva.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar