Danas je Međunarodni dan rijetkih bolesti

rijetkih bolesti 

Obilježava se svake godine 28. februara (ili 29. u prijestupnoj godini).

Osnovan je 2008. godine na inicijativu Evropskog udruženja za rijetke bolesti. Cilj ove inicijative jeste upoznati se sa teškoćama oboljelih, njihovim životnim navikama i potrebama.

Spot na   https://www.youtube.com/watch?v=Kc7IHewPAmQ

Širom svijeta se nastoji podići svijest javnosti o rijetkim bolestima, te o njihovom uticaju na život oboljelih i njihovih porodica kao i poboljšati pristup liječenju i medicinskoj skrbi. 

Sa FB stranice dr. Valentine Vujović Kalinić, povodom ovog dana, prenosimo izvorno.
Voljeti život!
Živjeti život kao da je sve pjesma kao da je sve stih... kažu Jana i Iva u susret Danu rijetkih bolesti 28.02.
Da li su jaki samo rijetki ?
Svakako da jesu , hrabri kao ove dvije sestre buduće novinarke u kolicima koje razvesele i unesu život svake nedelje na internoj Klinici KC CG , a da li one sanjaju i šta li sanjaju? Njima je život pjesma i stih..
Od njih učim i radujem se , od Jelene i njenog skolskog druga Samira s Wiliamsovim sindromom - dugo su bili bez dijagnoze jer su "netipični" ti koktel drugari kojima je osmijeh zaštitni znak, a onda Elza čuvena sa snagom lava - sjećate li se Elze koja na NiVu 2 mjeseca i 16 kg manje, bez ijednog grča vjeruje u pobjedu i evo je...pola godina posle kovida je učila da hoda ..
Uvijek se fasciniram rijetkim ljudima, roditeljima , pacijentima , familijama koji se bore i nose život s toplinom koju mi obični , zdravi, bilo bogati ili siromašni, sami , porodični svi ne znamo, mi nezasiti natmureni a oni bolesni srdačni!
Sa zadovoljstvom na Medicinskom fakultetu idem da slušam Janu i Ivu Vujisic danas da mi kažu kako je lako voljeti život , kako se moja Milica sa gubitkom vida i sluha smije više od svih a tek ima 21. godinu
Idem da naučim kako je lako voljeti život....i da je stvarno lak kao stih.Dan rijetkih i hrabrih🍀

O bolesti više na linku:
https://www.zzjzfbih.ba/medunarodni-dan-rijetkih-bolesti-2022/

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar