Pro memoria: Ivica Lekavski – Baća & muzika

baco pok
Sjećanja na Baću...

Krajem šezdesetih, i početkom sedamdesetih, počinje sa društvom iz komšiluka da svira gitaru, i kao svaki tinejdžer, mašta o svojoj grupi. Međutim, u to vrijeme oprema je bila izuzetno skupa. Sestre mu donose na poklon električnu gitaru, a otac 1974 kupuje za to vrijeme izuzetno kvalitetno pojačalo “Oranž”, pa se pridružuje djelu grupe “Veseli dječaci” i ulazi u sastav grupe “Ajkule”, gdje provodi oko godinu dana..

Napuštajuću “Ajkule”, 1976. god. ostvaruje svoju želju i osniva grupu “Napokon” koja je za to vrijeme bila izuzetno progresivna, pod uticajem velikih svjetskih grupa Santane, Di Parpl, Cepelini, Bad Kompani… Smak, Kod, Bijelo Dugme, Tajm, što je uz kvalitetan rad bilo veoma dobro prihvaćeno kako u Baru, tako i širom Crne Gore.

Sigurno je da se te generacije sjećaju izuzetnih nastupa, na Pravnom fakultetu u Podgorici, i koncerata u Nikšiću, ogromne energije koja plijenila publiku. Takođe, sigurno je i da je grupa “Napokon”, organizovala Prvi Rok koncert u Crnoj Gori, februara 1977, uz učešće šest grupa iz Bara, Podgorice, Kotora i Nikšića.

Poslije grupe “Napokon”, sredinom osamdesetih godina osniva grupu “Treći Put”, uz neke izmjene u sastavu, svirajući po renomiranim hotelima i organizujući u nekoliko navrata muzičku pratnju na tada poznatoj manifestaciji Glas Bara.
Volio je muziku, more i ribolov iznad svega. Njegov boemski život, nemirni duh, umjetničke duše, nikad ga nije napustio, niti je bilo ko mogao da utiče ili izmjeni njegov način i stil života.
Baća, neka ti je laka zemlja, ostaješ u našim sjećanjima.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar