Opširnije o “XXV Festival Vina i Ukljeve” u Virpazaru

avir 3

 Nakon fešte...

Da je Virpazar srce Crmnice i mjesto gdje se zbog njegovog pazara i dan danas svakog petka okupljaju lokalni proizvodjači domaćih proizvoda, potvrdilo se i ovog vikenda, kada je kao povod dolaska nekoliko hiljada posjetilaca bio tradicionalni, jubilarni “XXV Festival Vina i Ukljeve”.

“Festival Vina i Ukljeve” utemeljio je Godinjanin Dragan – Drago P. Leković, osnivač nevladine organizacije “Dani Skadarskog jezera”, kao manifestaciju sa najdužom tradicijom posle “Dana mimoze” u Herceg Novom.

Ova manifestacija, ujedno je i jedna od najposjećenijih u Crnoj Gori i postala je sastavni dio života ne samo Crmničana već i svih ljubitelja dobrog vina, domaćih proizvoda, kulture i tradicije.

Svi posjetioci su imali priliku da uživaju u vinima koje je ove godine predstavilo 29 izlagača. Osim toga, izlagači su nudili i priganice, barsko maslinovo ulje i masline, njeguški pršut i kobasice, pržene ukljeve i krapa iz Skadarskog jezera, kao i proizvode od meda.

Festival je svečano otvorio predsjednik Opštine Bar gospodin Dušan Raičević istakavši da ga posebno raduje što je manifestacija organizovana u tradicionalnom formatu, nakon dvogodišnje pauze izazvane koronavirusom.

avir 1

Predsjednik MZ Crmnica i Organizacionog odbora Festivala, Tomo Ukšanović poželio je dobrodošlicu gostima XXV jubilarnog Festivala vina i ukljeve.

„Festival je počeo prije tri decenije i ove godine održavamo jubilarni, 25-ti. Imamo 29 izlagača sa 54 uzorka. Imamo dobra vina, kao i svih prethodnih godina. Nadamo se da ćete biti zadovoljni i sa kulturno-umjetničkim programom koji je pripremila naša Turistička organizacija. Osjećajte se lijepo, lijep provod želim“, poručio je Ukšanović.

Svojom igrom i pjesmom oba dana festivala otvorila su Kulturno-umjetnička društva “Jedinstvo” i “Rumija” dok su glavne zvjezde festivala bili crnogorski muzički umjetnici: Danijel Alibabić, Nina Žižić, Nikola Bušković, Ansambl “Toć” i Tina Džankić. I ovog puta, svojim stihovima, festival je oplemenio naš dragi pjesnik Rajko Joličić.

avir 4
Nagrade u kategoriji crvenih vina dobili su:
Vinarija Gorštak – zlato
Rajković Miloš – zlato
Vinarija Ćetković – zlato
Vinarija Zavjet – srebro
Ljutica Radovan – srebro
Bojanović Nikola – srebro
Vinarija Klisić – srebro
Pejanović Marko – srebro
Leković Nebojša – bronza
Mijović Branko – bronza
Vinarija Klisić – bronza
Sekulović Dragan – bronza
Đuković Mladen – bronza
Nagrade u kategoriji bijelih vina dobili su:
Vinarija Vukićević – zlato
Ratković Spasoje – srebro
Nagrade u kategoriji roze vina dobili su:
Leković Neven – zlato
Vinarija Zavjet – srebro
Najbolje ocijenjeno vino festivala dobio je Miranović Budimir.
Nagradu za najbolje Crmničko vino podijelili su Đuković Mladen i Rajković Miloš.
Posebno priznanje za doprinos u organizaciji svih 25 festivala dodijeljeno je sekretarki MZ Crmnica gospodji Slavici Dejić.
Ovaj značajan dogadjaj uveličali su svojim prisustvom i njihove ekselencije ambasadori iz Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Ruminije i Bugarske.

avir 2
Turistička organizacija Bar je omogućila našim Baranima koji nisu bili u prilici da dodju u Virpazar da na šetalištu Kralja Nikole prate putem Live stream-a program Festivala tokom njegovog trajanja, kao i na društvenim mrežama.
Oba dana festivala pratilo je predivno vrijeme koje je od presudnog značaja za organizovanje istog, imajući u vidu da je manifestacija na otvorenom.
Ovom prilikom se zahvaljujemo svim subjektima koji aktivno uzimaju učešće u organizaciji posebno u tehničkom dijelu, kako bi ovaj festival bio ispraćen po najvišim standardima organizacije dogadjaja na otvorenom, saopštila je Stručna služba TO Bara.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar