In memoriam: Dragiša Draško Šoć

dragisa soc

U Baru je u 67. godini iznenada umro Hadži Dragiša Draško Šoć.

Predavao je istoriju i geografiju u barskim osnovnim školama, najduže u školi „Blažo Jokov Orlandić“, nastavljajući pedagošku misiju svog oca, profesora Petra Peka, koji je nedavno preminuo u dubokoj starosti. Prof. Peko je imao sreću da ne doživi smrt svog sina.

Poslije relativno kratkog rada u prosvjeti, Draško se posvetio privatnom biznisu, u čemu je bio veoma uspješan.

Napisao je nekoliko knjiga, od kojih je najznačajnija “Hodio sam Svetom zemljom”. Međutim, ni u jednoj od njih nema njegove biografije. I to govori o Draškovoj skromnosti. Ipak, ostalo je zapisano: “Dok su radili u Zvorniku (Milena kao sanitarni inspektor saveza i Peko kao načelnik odjeljenja za prosvjetu i kulturu), rodilo im se prvo dijete, sin, Dragiša Draško, 12. februara 1956. godine.”

Djetinjstvo i mladost proveo je u barskom naselju Popovići, prvo u čuvenoj Naftinoj zgradi, a potom u svojoj kući koju je njegov otac izgradio na brdu udaljenom 200 metara od zgrade u kojoj su do tada živjeli. U toj kući Draško je i preminuo  na pravoslavnu Novu godinu, iznenada, dok je poslovao u avliji. Bio je dobar, plemenit čovjek, Barani su govorili: dobrodušan. I čazben, „učinjen”. Lijepo ga je bilo sresti i sa njim porazgovarati. 

Dvadesetak posljednjih godina uglavnom je živio u svojoj kući u Topoli, a samo je zimi dolazio u Bar.

Trostruki je hodočasnik Svete zemlje, Jerusalima i Hristovog groba. Bio je ponosan na svoj hadžiluk. Njegova neprofitna, izdavačka kuća, koja je mnoge pisce, posebno početnike, zadužila, zove se upravo „Jerusalim”. Prije dvadesetak godina u njegovoj porodičnoj kući desetak barskih intelektualaca osnovalo je Srpsko prosvetno društvo, koje je dugo godina organizovalo mnoge kulturne manifestacije u gradu, kao i Svetosavske i Vidovdanske akademije.

Ostaće upamćeno i da je bio prvi trener Ženskog odbojkaškog kluba „Mornar”, kao i sekretar muškog Odbojkaškog kluba „Mornar”.

Za njim posebno tuguju četiri njegove dame: supruga Dragica, kćerke Milica i Ana i sestra Lovćenka Lola.

Draško Šoć biće sahranjen u ponedjeljak, 16. januara, u 15 časova, na gradskom groblju Gvozden brijeg.
Izvor: Barinfo / Milan Vujović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar