Masline dobro rodile...

maslinada 6

Šesti broj Maslinade u slavu godine izuzetnog roda...

Iz štampe je izašao šesti broj „Maslinade“, časopisa za maslinarstvo i kulturu života s maslinom“, kojeg izdaje Društvo maslinara Bar, kao dio projekta Erasmus +, podržanog od strane EU.

U novom, šestom broju, po prvi put u lokalnoj publicistici, opisan je Kašćel – legendarna istorijska staza koja vodi ispod zidina Starog grada Bara, od akvadukta do kajnaka, zatim hronologija nastanka i rekonstrukcije puta kroz Džidžarin, ponuđen detaljan osvrt na ovogodišnju bogatu maslinarsku sezonu i prikazano kako je dalmatinski časopis “Maslina” vidio barsku manifestaciju “Ex Albis Ulivis”.

Broj donosi i intervju sa Mirjanom Babić i dr Milunom Lutovcem, priču o maginjama – zaboravljenom voću naših predaka, prvi dio serijala o antičkom kultu vina i masline, izvještaj sa spičanske fešte “Śednik uz tikvanik”, savjete za lov lignji i njihovu pripremu sa maslinovim uljem...

“Novi broj ‘Maslinade’ donosi lijepe vijesti o obilnom rodu maslina, te o mnogobrojnim aktivnostima Društva maslinara Bar. Prilozi o istoriji, kulturi i umjetnosti Bara i okoline dopunjuju maslinarske teme i čine ga interesantnim za široki krug čitalaca.

Barski maslinari, posebno oni u Mrkojevićima, zadovoljni su ovogodišnjim rodom maslina. Dugo sušno ljeto i visoke temperature su onemogućile muvu masline i druge štetočine da se razviju i naprave štetu na plodovima. Zdravi plodovi su bili preduslov za proizvodnju maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta, kojeg ove godine ima u značajnim količinama. Stalnom edukacijom maslinara i uljara na svim poljima u Baru svake godine imamo sve kvalitetnije maslinovo ulje, čiji kvalitet prati i vrhunska ambalaža. Članovi Društva čine okosnicu Prvog crnogorskog panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja, što je veliki doprinos kontroli i stalnom unaprjeđenju kvaliteta maslinovog ulja u Baru i Crnoj Gori.

Bar je grad čiju ljepotu i prepoznatljivost čine maslina i more, pa će se tako i ovaj časopis u budućnosti razvijati, njegujući ove dvije vrijednosti”, napisao je povodom izlaska novog broja lista Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar