Božična poslanica

mitropolit mihailo i vladika simeon crnogorska  

Prenosimo integralno.

BOŽIĆNA POSLANICA ARHIEPISKOPA CETINJSKOG I MITROPOLITA CRNOGORSKOG GOSPODINA MIHAILA
Dragi moji Crnogorci i Crnogorke,
Poštovani građani i dragi prijatelji,

Vi ste danas došli u ovaj sveti hram, da u danu Božjem se zajedno pomolimo i zahvalimo milosti i dobroti Božjoj, da nas u nastupajućoj godini ne ostavi bez svoga blagoslova i pomoći. Gospod Isus Hristos dolazi da spasi ne čovjeka od čovjeka, niti narod od naroda, nego sve ljude od satane. Pastiri pohitaše u Vitllejem da vide što se tamo dogodilo. Dođoše i nađoše Mariju i Josifa i dijete đe leži u jaslama, i tako se nađoše u društvu svete porodice. Rodi se Hristos tako, ne u Rimu, u ćesarovom gradu da bude gospodar svijeta pomoću oružja, već među pastirima.

Hristos najbolji pastir da sa pastirima u smirenoj poslušnosti sačuva stado svoje od okultizma,magije, vračarstva, gatarstva, jednom riječju od praznovjerica.

Ko ubije nevinog, ubio je samog sebe (primjer: Genocid u Srebrenici, Dubrovniku, Ovčari, Vukovaru … ). Poznato je dragi moji Crnogorci, od kada se čita sveto Jevanđelje, iz dana u dan, da na Iroda bacaju kletve, a na nevine žrtve njegove blagoslov. Da li su stigle kletve na naše domaće izdajnike i okupatore? Oni koji su to činjeli su još pred vratima pakla. Kad nečisto srce razgovara sa nečistim srcem, onda je to rat, i kad, nečisto srce razgovara sa čistim srcem, i to je rat, ali samo kad čisto srce razgovara sa čistim srcem onda je to radost, mir, ljubav i sloga. Jer dobra djela može činiti samo dobro srce, zato što bolesna duša gubi pamet, te zlo i pakosno srce ćera na zlo.

Bolesna duša i zlo srce, ne mogu ispuniti nijednu dužnost, ne može biti sreće i napretka u jednom narodu ako državljani i građani ne ispunjavaju svoje dužnosti. Ne može biti napretka u državi Crnoj Gori sve dok ne budu žigosani i kažnjeni crnogorski fariseji, kao što su to krivi pred Gospodom. I Hristos je fariseje posramio i osudio zauvijek. Pred Gospodom nije bilo odvratnijeg grješnika od fariseja. Kao takve zabilježila su ih sva četiri Jevanđelsta: Matej, Marko, Luka i Jovan. Ne može biti napretka u državi Crnoj Gori, u kojoj se nalaze domaći izdajnici i spoljnji okupatori. Gospod Isus Hrist sije ljubav i pravdu, propovijeda mir i milosrđe. On, Hristos nije sudio, a sudili su mu grješni. Grješni ljudi su sudili bezgrješnom sinu Božjem. Gospod je mogao da spasi Sina svog, ali da nije rođen, umro i vaskrsao, da nema nepravde, kakva bi bila pravda? Božić bi bio običan praznik, rođenje jednog velikog čovjeka, a veliki petak ne bi bio dan smrti Gospoda, već samo jednog smrtnika, kakvi smo i svi mi.

Teško danas svima onima koji Hrista ljube Judinim poljupcima. Hristos se rodi, budimo srećni, jer osvanuo nam je dan nade, da se Hristovim rođenjem spasimo od domaćih izdajnika i spoljnjih okupatora. Čuvajte se Crnogorci srpskih fariseja koji kidišu na naš mir i sreću, na naše svetinje i imovinu i državu, na našu Crnogorsku pravoslavnu crkvu i nacionalno oćećanje.

Neka nas svijet pozna da smo hršćani i Hristovi!
Srećan Vam Božić i Vama u matici i vama u dijaspori !

Hristos se rodi ! Vaistinu se rodi !

ARHIEPISKOP CETINJSKI I MITROPOLIT CRNOGORSKI
† MIHAILO

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar