Pompezno otvorena ulična biblioteka - danas!

 bibliot

Postavljena je i otvorena povodom Dana knjige i autorskih prava.

Ne tako davno na frekfentnoj gradskoj raskrsnici, kod Ramblasa, postavljanjem odgovarajućeg ormarića sa staklom /koje diktuje/ krenula je akcija razmjene knjiga, gdje će svako moći da pozajmi knjigu i zauzvrat oplemeni biblioteku donacijom knjige.
Kako su organiztori kazali, a svi medije objavili, koncept i ideja otvorene, ulične biblioteke je poziv na učešće svih gradjana, turista i prolaznika, u njegovanju čitalačkih navika i podizanju svijesti o važnosti knjige u formiranju ljudske jedinke i prosperiteta svih generacija.Upotrebljiva vrijednost ove akcije je ono što je čini dugoročnom i što pokreće suštinske promjene, stoga pozivamo Baranke i Barane svih generacija da započnemo tradiciju: uzmite knjigu i donesite drugu. Na taj način ulična biblioteka će nastaviti da živi.


Danas sam spremila desetak lijepo očuvanih, jednom pročitanih, skoro novih knjiga da ostavim u navedenoj uličnoj biblioteci,  tako lijepo osmišljenoj.
Šta jutros vidim? Ormarić bez stakala i bez knjiga. Razmišljam da ih ostavim, no  bilo bi to  kao  da ih ostavljam na kišu i prepuštam jutarnjoj rosi.
Shvatim, ne želim da vjerujem, da se mnoge stvari, kao i akcija “obesi kesu sa robom , hranom itd na odredjena mjesta za ljude u potrebi” , bile samo partijske akcije mladih, pompezno najavljivane  u svrsi izbornog marketinga, - javlja naša čitateljka.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar