Da se brdo Volujica proglasi parkom prirode!

volujica kolaž 

Mještane naselja Kapljeva iz Polja pokrenuli inisijativu valorizacije Volujice.

“ Tokom protekle Javne rasprave mještani naselja Kapljeva sa područja MZ Bar II – Polje uputili su sugestiju Sekretarijatu za imovinu, zastupanje i investicije Opštine Bar da se u Nacrtu Programa uređenja prostora Opštine Bar za 2023. godinu uvrsti pripremanje Nacrta Odluke o proglašavanju Parka prirode “Volujica”, kao i Nacrta Studije zaštite brda Volujica.

U inicijativi je istaknuto da područje brda Volujica, koje je ujedno i gorski masiv i poluostrvo, predstavlja veoma značajno kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe grada Bara i Crne Gore. Navedeno je da brdo Volujica sa svojim okruženjem spada u red autentičnih, mediteranskih antropogenih pejzaža i da mora biti na odgovarajući način zaštićeno.

Mještani Kapljeve smatraju da primjerena revitalizacija i unaprijeđenje kvaliteta prostora brda Volujice, kao parka prirode, treba da budu sprovedeni uz uspostavljanje više zona zaštite. Inicijatori u realizaciji ove zamisli vide mogućnost adekvatne zaštite brojnih kulturno-istorijskih lokaliteta, kao i očuvanje postojeće dendroflore. Proglašenje brda Volujice za park prirode uspostavilo bi kontrolisano korišćenja njegovih prirodnih resursa i omogućilo obavljanje tradicionalnih poljoprivrednih djelatnosti, kao i razvoj eko-turizma. Zaštita prostora brda Volujica znatno bi se poboljšala i održavanjem i probijanjem kolskih puteva i pješačkih staza, što bi ujedno doprinijelo i prevenciji za gorske požare.

Naravno, uz navedene propozicije nameće se i potreba trajne zabrane izgradnje objekata, kao i preispitivanje dosadašnjeg koncepta komercijalnih djelatnosti na prostoru brda Volujice. Moguće kao najbitnija, jeste i planska aktivnost usmjerena ka ograničavanju zahvata dosadašnje eksploatacije kamena na brdu Volujica.

Inicijativa za proglašenje brda Volujice kao parka prirode biće upućena i JP Morsko dobro, kao i prema nadležnim ministarstvima. Predstavnici mještana Kapljeve u predstojećem periodu sa sadržinom i značajem ove inicijative upoznaće i sve odborničke klubove novog saziva Skupštine Opštine Bar.”

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar