Ekonomski forum „pametnih gradova“ EU i Zapadnog Balkana

prag3

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević učestvuje na trodnevnom Ekonomskom forumu „pametnih gradova“ Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Forum se održava u Pragu u okviru predsjedavanja Republike Češke Savjetom EU, na poziv češkog ministarstva spoljne ekonomske politike.
Cilj foruma je promocija „pametnog“ i održivog razvoja gradova u kontekstu zelene i digitalne transformacije definisane u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadnu Evropu usvojenom od strane Evropske Komisije 2020.godine.

 prag1

"Digitalizacija je važna da bismo se približili građanima, da bismo imali informacije o tome koje su njihove potrebe i brže odgovorili na njih. Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa NALAS-om, preduzima sve što je u njenoj moći da opštinama približi koncept pametnih gradova. Svih 25 opština u Crnoj Gori imaju svoje specifičnosti, pa moramo biti obazrivi i ovom pitanju pristupiti shodno njihovim individualnim potrebama", istakao je Raičević govoreći o značaju digitalne transformacije i konceptu "pametnih" gradova na Zapadnom Balkanu.

prag2

Predstavnici gradova EU i Zapadnog Balkana na forumu imaju priliku da podijele svoja iskustva o tome kako finansirati i primijeniti rješenja „pametnih“ gradova, sa fokusom na efikasno upravljanje saobraćajem, urbanu mobilnost kao i upravljanje otpadom i vodama.

Učešće na ovoj vrsti foruma i razmjena informacija sa ostalim predstavnicima koji su posvećeni razvoju „pametnih“ gradova od posebnog je značaja za lokalnu samoupravu u momentu kada Opština Bar radi na stvaranju moderne administracije koja, uz primjenu inovativnih informacionih tehnologija, može obezbijediti veći nivo njene transparentnosti i efikasnosti kao i jednostavniji i brži pristup servisima od značaja za građane.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar