Masovni mejl – spam

pol opel

O kakvom se mejlu radi  saopštava policije CG, prenosimo integralno.

Službenici Uprava policije Sektora za borbu protiv kriminala, u saradnji sa drugim organizacinim jedinicama ovog Sektora i ekspertima iz obavještajno bezbjednosnog i privatnog sektora, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju radnje na rasvjetljavanju događaja i identifikaciji lica koja su danas u popodnevnim časovima poslala veći broj mejlova na elektronske adrese medija, udruženja i fizičkih lica, netačnog i lažnog sadržaja u čijem potpisu je bio direktor Uprave policije.

Napominjemo da se ne radi o zvaničnoj mejl adresi Uprave policije, pa samim tim ni o dopisu direktora Uprave policije.

Masovni mejl - spam, koji je poslat sa Google mejl naloga na elektronske adrese je imao prilog u PDF formatu koji je bio u formi obavještenja da se protiv primaoca vodi postupak u vezi sa pedofilijom. U daljem tekstu se od primaoca zahtjeva da u predviđenom roku odgovori na mejl inače mu u suprotnom prijeti postupak pred nadležnim organima i da će navodi o pedofiliji biti proslijeđeni medijima.

Kao što je već prethodno saopšteno, slična pojava i slanje mejla slične sadržine je registrovana i u zemljama Evropske unije i zemljama regiona, gdje su takođe u potpisu navodno bili zvaničnici i pripadnici bezbjednosnog sektora tih zemalja.

Još jednom apelujemo na građane i primaoce ovih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog, posebno ne u PDF formatu koji može biti malicioznog sadržaja, te preporučujemo da se nakon prijema navedeni mejl obriše i zabrane prijem sa iste adrese.

Kao primjer adrese sa koje treba zabraniti prijem mejla i ne otvarati prilog, navodimo sljedeće podatke: „DATOTEKA BR. 151967403 ŽALBA < Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.;, u čijem predmetu piše: „OBAVIJEST O ŽALBI“, dok se u tekstu mejla navodi: „ZDRAVO, MOLIMO POGLEDAJTE PDF PRILOG. SRDAČNO.“

U potpisu tim za odnose sa javnošću Uprave policije CG

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar