Otvorena FBI Mini akademija u Crnoj Gori

FBI mini akademija

Rajnke, Brđanin i Novović otvorili FBI Mini akademiju za pripadnike policije i predstavnike Specijalnog državnog tužilaštva.

Zoran Brđanin direktor Uprave policije, Vladimir Novović glavni specijalni tužilac i Džudi Rajzing Rajnke ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, su danas otvorili FBI Mini akademiju koju pohađaju pripadnici Uprave policije i predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva. Prvi modul obuke, od predviđenih četiri, odnosi se na osnovnu obuku o tehnikama kriminalističke istrage i održava se od danas do 4. novembra.

Značaj ove obuke je višestruk za bezbjednosni sistem Crne Gore, a veoma je značajno što ga pohađaju službenici policije i predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva. Obuka je prilika da se pripadnici ovih institucija zajedno upoznaju sa kriminalističko istražnim tehnikama, posebno u oblasti finansijskih istraga, pranje novca, kriptovaluta i drugih segmenata koji predstavljaju prioritete postavljene u najvažnijim strateškim dokumentima za borbu protiv organizovanog kriminala.

Direktor Brđanin je istakao da je ova obuka pokazatelj snažne podrške Ambasade Sjedninjenih Američkih Država bezbjednosnom sistemu u borbi protiv organizovanog kriminala, i iskoristio priliku da se zahvali ambasadorki Rajnke i njemom timu na značajnom podršci crnogorksoj policiji u svim segmentima njenog rada, a posebno ICITAP-u i INL-u za kontinuirano prepoznavanje potreba Uprave policije, što u velikoj meri doprinosi ispunjavanju ciljeva u sprovođenju reformskih procesa i ostvarivanju konkretnih rezultata. Brđanin se posebno zahvalio FBI instruktorima na uloženom trudu i iskazanoj spremnosti da znanje podnijele sa pripadnicima Uprave policije.

Glavni specijalni tužilac Novović se osvrnuo na dva veoma važna projekta koji se realizuju uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i konstatovao da će ova obuka koja će se održavati u narednih nekoliko mjeseci pružiti mogućnost specijalnim tužiocima i službenicima da iz prve ruke dobiju uvid u način funkcionisanja vodeće agencije za sprovođenje zakona saveznih vlasti SAD, ali i da steknu znanja i vještine koje će im pomoći u svakodnevnom radu.

Ambasadorka Rajnke je kazala da je unapređenje sposobnosti crnogorskih policajaca i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala, uključujući njegovo procesuiranje, na samom vrhu prioriteta Vlade SAD i Ambasade. „Najveći cilj ovih kurseva je da vam pomogne da izgradite slučajeve, koji uključuju mnoge komponente policijskih i tužilačkih službi, u međusobnoj koordinaciji", rekla je ambasadorka učesnicima, policijskim službenicima i predstavnicima Specijalnog državnog tužilaštva, saopštila je Uprava policije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar