In Memoriam: Miodrag Mijo Ulama (1946 – 2022)

MIjo ULama 

Na groblju u Sotonićima sahranjen je Miodrag Mijo Ulama (1946 – 2022), poznati društveno-politički i sportski radnik, vinar i ugostitelj.

Rođen je 1946. u Baru, osnovnu školu pohađao u Virpazaru i Baru, a maturirao 1964. u Gimnaziji na Staroj raskrsnici.

Nakon što je završio Višu ekonomsku školu u Titogradu, počeo je 1971. da radi kao pripravnik u Službi društvenog knjigovodstva, filijala Bar. U toj službi ostao je sve do 2003. godine, obavljajući razne funkcije – od blagajnika, kontrolora, finansijskog inspektora do direktora. Funkciju čelnog čovjeka SDK Bar obavljao je od 1989. do 2003. godine, kada ga imenuju za direktora “Hipotekarne banke” Filijala Bar. U penziju je otišao 2011, a od 1997. godine se bavio turizmom kao privatnik, sve do kraja života.

Bio je istaknuti sportski radnik: član uprave Fudbalskog kluba “Mornar”, predsjednik Šahovskog kluba “Mornar” i preko 20 godina član uprave, organizator putovanja i predsjednik KK “Mornar“, sve do 1996. god. Bio je i predsjednik Saveza izviđača Bara, odbornik Skupštine Opštine Bar… Jedna od životnih pasija bila mu je radiestezija – bavio se pronalaženjem podzemnih voda.

Mijo Ulama je bio jedan od najpoznatijih proizvođača vina i rakije u Crmnici. Vinogradarstvom se bavio od 1972. godine do kraja života. Ovjekovječio ga je pjevač Zdravko Đuranović, komponujući pjesmu “Dajte vina crmničkoga (iz podruma Mijovoga)” po tekstu Rajka Joličića.

Vitez Kostan Botunjac proglasio je 2006. godine MIja Ulamu za prvog “Viteza vina” Crne Gore.

“Ja sam imao tri ljubavi – da budem bankar, turistički radnik i vrhunski proizvođač vina. Vitez sam postao jer proizvodim vino na prirodan način, jer sam osoba posebnog kova koja to radi ekološki i pritom širim vinsku kulturu. Ne smijem da potcijenim nijedno vino, nego da savjetujem proizvođača kako da postigne određeni nivo u proizvodnji, kad će mu biti kvalitetno vino. Dvije i po godine sam bio pripravnik, testirali su moja vina, a na dan polaganja, 31. avgusta 2006, imao sam tri zadatka od kojih je jedan bio da vezanih očiju prepoznam pet vina. 35 godina proizvodim vino, imam tradiciju, iskustvo, ozbiljnost dobru i kvalitetnu proizvodnju, jedino mi je falio plašt”, rekao je povodom dobijanja zvanja “Vitez vina” svojevremeno Ulama.

I pored svih obaveza i aktivnosti, Mijo Ulama je uvijek isticao da mu je najveći uspjeh porodica, koju je osnovao sa suprugom Danicom i dočekao četvoro djece i petoro unučadi.
Izvor: Barinfo/Ž.M.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar