Kako riješiti problem vodoizvorišta „Bolje sestre“?

 reg voddd

Održan satanak u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i Urbanizma na temu rješavanja problema smanjenja izdašnosti izvorišta ,,Bolje Sestre“ i obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja za ljetnju sezonu 2023. godine.

 bolje sestre

U Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 26.09.2022. godine, održan je sastanak između predstavnika ovog Ministarstva, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za vode i DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Tema sastanka bila je: Obezbjeđenje uslova za nastavak aktivnosti na rješavanju problema smanjenja izdašnosti izvorišta ,,Bolje Sestre“ i obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja za ljetnju sezonu 2023. godine.

Sastanku su prisustvovali: ispred Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ivan Nedović - Direktorat za Urbanizam, Dina Skarep - Direktorat za prirodu i Nikola Jovović - Direktorat za građevinarstvo. Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Furtula - Direktorat za vodoprivredu, Generalni direktor i Zorica Đuranović - Direktorat za vodoprivredu. Ispred Uprave za vode prisustvovala je direktorica Vesna Bajović i Milo Radović, samostalni savjetnik. Ispred DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ sastanku su prisustvovali Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora, Borislav Ivanković, VD izvršnog direktora, Saša Radulović, savjetnik izvršnog direktora i Ivan Špadijer, tehnički direktor.

Predstavnici DOO Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, izložili su izazove sa kojima se susreću prilikom upravljanja regionalnim vodovodnim sistemom, posebno kada je u pitanju trend pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre, ali i implementacija kratkoročnih mjera za zahvatanje dodatnih količina vode za ljetnju sezonu. Ukazali su da će bez implementacije predmetnih mjera biti dovedena u pitanje urednost vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja u toku turističke sezone 2023. godine.

Poseban akcenat je stavljen na stvaranju formalnih i suštinskih pretpostavki za realizaciju kratkoročnih mjera za zahvatanje dodatnih količina vode, odnosno za izradu privremenog nasipa u koritu rijeke Morače, kao i nabavku i ugradnju postrojenja za prečišćavanje vode, kojim bi se zahvatala voda iz neposredne blizine izvorišta ,,Bolje Sestre“ , koje bi bilo instalirano u postojećem objektu.

Pored navedenih, pokrenuto je i više tema koje se tiču sprečavanja negativnih uticaja kako na izdašnost vodoizvorišta tako i na kvalitet vode, kao i za stvaranje pretpostavki za uspješno funkcionisanje Regionalnog vodovoda:

• potreba sprječavanja nezakonitih aktivnosti u koritu rijeke Morače , a za koje je utvrđeno da direktno utiču na podzemne vode u širem području
• potreba uklanjanja nelegalnih objekata u okolini korita rijeke Morače
• potreba poboljšanja komunikacije prilikom evidencije podnošenja prijava za gradnju , a u svijetlu činjenice da se prilikom prijave mora dostaviti dokaz o izmirenju posebne naknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema
• potreba izmjene zakonskog rješenja kojim se hoteli sa 4 i 5 zvjezdica oslobađaju dijela i u cjelosti posebne naknade, a sve u vezi sa prevelikom kreditnom zaduženosti DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, nastalom zbog realizacije razvojnih infrastrukturnih projekata u ambjijentu admistrativno smanjenih izvornih namjenskih prihoda.

Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma , Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za vode su izrazili spremnost da se u punom kapacitetu uključe u rješavanje predmetnih pitanja, uz konstataciju da se radi o pitanju koje je od državnog značaja. U tom pravcu su postignuti konkretni dogovori kako bi se pristupilo rješavanju navedenih problema. Izdavanje urbanističko tehničkih uslova, izrada tehničke dokumentacije i dobijanje neophodnih saglasnosti za realizaciju kratkoročnih mjera je jedan od prioritetnih zadataka kome će navedeni subjekti ozbiljno i u najkraćem roku pristupiti. Stalna komunikacija i kordinacija u radu su pretpostavke za uspješno rješavanje navedenih problema i obezbjeđivanja neophodnih količina vode kako u narednoj ljetnoj sezoni tako i dugoročno, jedan je od zaključaka sastanka.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar