Danas je Međunarodni dan Bošnjaka

 ibrahimovic BS

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore mr Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka, koji se obilježava danas.

“Na današnji dan, 28. septembra 1993. godine u Sarajevu je održan sabor Bošnjačkih intelektualaca, na kojem je donešena odluka da se Bošnjacima vrati nacionalno ime Bošnjak, za koje se veže naša viševjekovna istorija, kultura i tradicija i koja je dio srži našeg postojanja i identiteta. Zbog toga je ovaj dan jedan od najznačajnijih dana u novijoj istoriji Bošnjaka i predstavlja odluku o nepristajanju Bošnjaka na nacionalni nestanak i poniženje. Ovim činom ispravljen je samo mali dio nepravde koja je Bošnjacima učinjena zabranom nacionalnog imena i nametanjem drugih, sa ciljem odvajanja bošnjačkog nacionalnog bića od svoje viševjekovne kulture i istorije. Reafirmacija nacionalnog imena otvorila je put reafirmaciji nacionalne istorije i reafirmaciji i očuvanju materijalne i nematerijalne kulturno – istorijske baštine.

Danas, 29 godina kasnije, niti jesmo, niti smijemo biti zadovoljni ni stepenom nacionalne emancipacije Bošnjaka, kao ni stepenom institucionalne zaštite bošnjačkog nacinalnog identiteta i kulturno – istorijske baštine. Mi, u Crnoj Gori, ne možemo i nismo zadovoljni ni stepenom prihvatanja reafirmisanog nacionalnog imena što je pokazatelj da nismo uspjeli da na kvalitetan način izađemo iz konfuzije nastale u period osporavanja bošnjačkog nacionalnog imena i da je potrebno kontinuirano raditi na sazrijevanju nacionalne svijesti.

Smatrajući to jednim od najvažnijih nacionalnih pitanja, pozivam sve Bošnjake svijeta na nacionalnu zrelost, jedinstvo i solidarnost, te punu saradnju i zajedničko djelovanje svih nacionalnih organizacija, političkih partija, udruženja, intelektualaca i drugih pojedinaca u pravcu dalje afirmacije nacionalnog imena Bošnjak, jačanja nacionalne emancipacije i institucionalne i svake druge zaštite Bošnjaka, bošnjačke kulture, istorije i kulturno – istorijske baštine, podsjećajući sve nas da nas je nacionalno lutanje u prošlosti moglo koštati nacionalnog nestanka.

U to ime, svim Bošnjacima čestitam 28. septembar, Međunarodni dan Bošnjaka”.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar