Spomenik prirode "Park muzej na Topolici u Baru"!

dvoraccc

Nacrt odluke o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode "Park muzej na Topolici u Baru."

Predsjednik Opštine Bar stavio je na javnu raspravu Nacrt Odluke o proglašenju zaštićenog područja spomenik prirode „Park muzej na Topolici u Baru“ čiji je sastavni dio Studija zaštite za zaštićeno područje „Park muzej na Topolici u Baru“.

Park oko Dvorca kralja Nikole, zbog svojih specifičnih odlika i lokacije predstavlja vizuelnu prepoznatljivost Topolice i potencijal u bogatoj i raznovrsnoj turističkoj ponudi Bara, a pored estetske ima i kulturnu, istorijsku, naučnu i edukativnu funkciju.
Na području parka nalazi se oko 460 stabala biljnih vrsta, od kojih su čak 16 autohtone, a 20 alohtone.

Prepoznajući značaj ovog prostora, prijedlogom da se park stavi u kategoriju zaštićenog područja Spomenika prirode, Opština Bar želi obezbijediti sprovođenje adekvatnih mjera očuvanja i zaštite vrsta značajnih za zaštitu i održivog-kontrolisanog korišćenja bioloških resursa, očuvanje i unaprijeđivanje biološke raznovrsnosti posebno prepoznatih vrsta značajnih za zaštitu i spriječavanje štetnih aktivnosti koje mogu ugroziti posebne komponente biodiverziteta.

Studijom zaštite za zaštićeno područje „Park muzej na Topolici u Baru“ stvaraju se preduslovi za brojne dalje aktivnosti kojima bi se obezbijedilo očuvanje i revitalizacija značajnih biljnih vrsta, uređenje parkovskog prostora i valorizacija svih potencijala koje područje parka posjeduje kroz kontinuiranu brigu o svim njegovim segmentima.

parkprirodemuzej

Nacrt ove Odluke, u skladu sa članom 33. Zakona o zaštiti prirode, stavlja se na javni uvid u trajanju od 20 dana, počev od 21. septembra 2022. godine.

Uvid u Nacrt Odluke i Studiju zaštite, zainteresovani građani/ke mogu izvršiti u prostorijama mjesnih zajednica i mjesnih kancelarija, Sekreterijatu za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine na adresi Bulevar revolucije br. 1, drugi ulaz, drugi sprat, kancelarija br. 263 radnim danima od 8h do 14h, kao i na sajtu Opštine Bar www.bar.me.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar