Profesori i studenati sa Univerziteta Akvili - Italija u posjeti Baru

 bezvezz 2

Turistička organizacija Bar je ugostila profesore speleologije i geologije sa Univerziteta u Akvili u Italiji.

Oni su u okviru posjete Crnoj Gori posjetili barsku opštinu.

Inicijatori i pokretači ove saradnje su Vesna i Sonja Čejović, prije svega oslanjajući se na veliku profesionalnu zaostavštinu njihovog oca inženjera Čedomira Čejovića koji je cijeli svoj život posvetio planiranju, uredjenju i izgradnji grada Bara, i svojim beskompromisnim stručnim i ljudskim odnosom doprinio da se sačuvaju mnogi ljudski životi u zemljotresu 1979.

bezvezz 1

Ova posjeta je bila posebno interesantna i važna jer profesori na osnovu istraživanja pećina, utvrđuju istorijat zemljotresa koji su se dešavali u određenom području, njihovu snagu i intezitet i što je najvažnije, a bave se i projekcijama mogućih zemljotresa.

Imajuću u vidu specifičnost interesovanja ove studijske grupe TO Bar je planirala organizaciju posjete pećini Velja Gorana, kako bi se gosti upoznali i sa tom ponudom naše opštine, pored uobičajenih obilaska Starog Bara, Stare masline i najvećeg maslinjaka Džidžarin.

Međutim, zbog loših vremenskih prilika realizovana je samo posjeta Starom grad Baru.

I naredne posjete našem gradu će se organizovati u saradnji sa porodicom Čejović. Kulturni centar Bar je kao i do sada uzeo aktivno učešće u organizaciji i goste oslobodio plaćanja ulaznica i obezbjedio vodiča, saopštila je Stručna služba TO Bar

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar