Objavljen peti broj časopisa Maslinada

ana pejovic

Naslovnica/ Ana Pejović, nekada model i miss Crne Gore, danas propagator i predstavnik zdravog života, na kamenitoj plaži Petovića Zabio.

Iz štampe je izašao novi, peti broj časopisa “Maslinada”, u znatno većem tiražu i uz donekle promijenjenu koncepciju.

Pored uobičajenih maslinarskih tema, naglasak je dat na promociji nedovoljno poznatih bisera barske opštine u cilju prezentovanja prirodnog blaga - nedovoljno poznatih predjela i činjenica o njima.
U ovom broju su i razgovori sa nagrađenim maslinarima na najpoznatijem svjetskom takmičenju maslinovih ulja u Njujorku, tekstovi o patuljastim maslinama kojih je sve više širom opštine, odnosu ekstradjevičanskog ulja i fenolnih jedinjenja, te projektima koji se bave ovom problematikom.

Čitaoci u novoj “Maslinadi” tako mogu pronaći reportažu iz kanjona zubačke Rijeke do vira Bezden, atraktivne fotografije i priče o plažama Bigovica i Crvena stijena, te farmi “Argella” u Dabezićima, putopis iz ugla maslinara o tri susjedne zemlje, kratke zapise o lokalitetima Volujica, Smrdeljavica, Velji most i potopljenom ostrvu u Barskom zalivu, uputstvo kako se koriste u ishrani morski ježevi... 

Peta “Maslinada” donosi i sjećanje na vrijeme kad su masline iz Brca bila jedan od glavnih prihoda sela, esej o korišćenju ulja za osvjetljavanje vjerskih objekata, prikaz retrospektivne izložbe Branka Vukića, intervju sa slikarem Davidom Husićem, kao i priču ulcinjskog novinara Mustafe Canke o afričkim crncima i njihovim potomcima u ovom gradu.

“Pored osnovnog zadatka – praćenja trendova u maslinarstvu i izvještavanja o svim novostima, u narednom periodu biće riječi i o prirodnim bogatstvima naše opštine, bogatoj kulturnoj i istorijskoj baštini, zdravom životu, ljudima koji grad čine drugačijim i specifičnim... Otkrivaćemo djelove opštine za koje ne zna veliki broj Barana, o turistima i gostima da ne govorimo, otškrinuti vrata mnogima nepoznatih predjela između jezera i mora. Svi znaju - maslina i more uvijek idu zajedno, pa smo u ovom broju ‘Maslinadu’ obogatili i morskim sadržajima. I ljepotom, nje nam u Baru nikada nije falilo”, ističe se, pored ostalog, u uvodniku mr Ćazima Alkovića, predsjednika Društva maslinara Bar koje izdaje časopis “Maslinada”.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar