NOVO: Bird watching ponuda

 ticce

Turistička organizacija Bar po prvi put predstavila Bird watching ponudu na sajmu Global BirdFair u Velikoj Britaniji.

Turističke organizacije Bara, Podgorice i Tivta, uz podršku Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom i u saradnji sa turističkom agencijom Monticola, koju je osnovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica, predstavili su ponudu Crne Gore kao izuzetne nove birdwatching destinacije na sajmu Global Birdfair koji je održan u Oakham-u (Velika Britanija) u periodu od 15. do 17.jula.

Ovaj sajam je najveći događaj te vrste i okuplja izlagače i ljubitelje posmatranja ptica iz svih krajeva svijeta. Veliki broj posjetilaca obišao je štand Crne Gore, gdje su imali prilike da dobiju više informacija o turama koje organizuje agencija Monticola, ponudi Tivatskih Solila, Nacionalnog parka Skadarsko jezero i ostalim lokalitetima interesantnim za ovu ciljnu grupu turista, a ornitolog Monticole je upoznao posjetioce i sa vrstama ptica koje je moguće posmatrati u Crnoj Gori. U razgovoru sa posjetiocima saznali smo da su neki od njih već bukirali odmor u Crnoj Gori u postsezoni 2022.g.
Pored brojinih štandova birdwatching destinacija, proizvođača optičke i foto opreme, za posjetioce sajma bila su organizovana i brojna predavanja, panel diskusije, umjetničke izložbe i razgovori na temu zaštite biodiverziteta. 

Prema poslednjim istraživanjima birdwatching turizam je rastuća tržišna niša i Evropljani postaju sve više zainteresovani za ovaj vid turizma. Velika Britanija je najveće tržište za ovu vrstu turizma, a slijede Holandija i Njemačka. U Velikoj Britaniji osnovana je i najstarija organizacija za zaštitu ptica u Evropi, Kraljevsko društvo za zaštitu ptica (RSPB), koja broji preko milion registrovanih članova. Ljubitelji posmatranja ptica su obično dobro obrazovani, realativno imućni i veoma zainteresovani za zaštitu prirode. Oni često putuju i solo, bez partnera, a u destinaciji se zadržavaju duže od običnih turista. Ovoj ciljnoj grupi je izuzetno važna sigurnost, pristupačnost lokaliteta i destinacije, stručni vodiči, kao i održivost destinacije. Odlučujući faktori pri odabiru destinacije za promatranje ptica su dostupnost i raznolikost ptičjeg svijeta, kao i prisutnost određenih grupa ptica ili endemskih vrsta. Sezonske migracije ptica takođe igraju važnu ulogu u odabiru destinacije, pa je ovaj segment turizma izuzetno važan radi proširenja turističke sezone, imajući u vidu da ptice migriraju tokom jeseni i proljeća.
U narednom periodu turističke organizacije će u saradnji sa Monticola-om raditi na daljoj promociji destinacije za ovu vrstu turizma kroz dovođenje specijalizovanih grupa agencija i medija u Crnu Goru.
Više o sajmu na www.globalbirdfair.org

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar